Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse ZakenPersbericht

8 juli 2004

MINBZ: HELICOPTERS VOOR DARFUR

Nederland zorgt dat op de kortst mogelijke termijn drie helikopters waarnemers en hulpgoederen kunnen gaan vervoeren voor de hulpverlening in Darfur. De helikopters gaan vliegen onder verantwoordelijkheid van de Afrikaanse Unie. Hiermee komt Nederland tegemoet aan het verzoek dat de Afrikaanse Unie dinsdag jl. in Addis Abeba heeft gedaan aan Minster voor Ontwikkelings-samenwerking Agnes van Ardenne. 'Darfur is zo groot als Frankrijk, transport over de weg is uiterst lastig. Voor snel en goed vervoer van waarnemers en hulpgoederen is luchttransport onmisbaar', aldus Van Ardenne.

Minister van Ardenne: 'De Sudanese minister van Buitenlandse Zaken Ismail heeft in Addis Abeba nogmaals bevestigd dat de Sudanese regering de afspraken gemaakt met Kofi Annan en Powell willen nakomen. Dat betekent dus ook Darfur nu echt openstellen voor hulpverleners. Inzet van deze helikopters moet het mogelijk maken om een inhaalslag te maken om de getroffenen te helpen. Nederland neemt de kosten voor materieel en transport van deze drie helikopters voor drie maanden voor zijn rekening. Het is te verwachten dat de kosten hiervoor daarna uit fondsen van de Europese Unie kunnen worden betaald.

De Europese Unie blijft naast het bieden van humanitaire hulp ook actief in het verhogen van de politieke druk op de Sudanese regering om de milities te ontwapenen en partijen rond de tafel te krijgen om het politieke conflict vreedzaam op te lossen. Daarbij is sprake van nauwe samenwerking met de Afrikaanse Unie, VN en VS. In de EU-vergadering van Ministers van Buitenlandse Zaken a.s. maandag ligt een voorstel voor een eisenpakket voor Sudan, gericht op het terugdringen van geweld, het verlenen van maximale toegang voor hulpverleners en het realiseren van een bevredigende oplossing voor de crisis in Darfur.

De Europese Commissie heeft tot nog toe 62,6 miljoen euro beschikbaar gesteld voor Darfur. Met de financiering van materieel en transport voor drie helicopters voor de duur van drie maanden komt de bijdrage van Nederland voor Darfur in totaal op 27,5 miljoen euro.