Vereniging Milieudefensie


PERSBERICHT
8 juli 2004

UNIEKE SAMENWERKING TEGEN ILLEGAAL HOUT HOUTBRANCHE EN MILIEUBEWEGING SLAAN HANDEN INEEN

De Europese Unie moet wetgeving ontwikkelen die de import van illegaal hout verbiedt. Een dergelijk wettelijk kader is een cruciale stap naar duurzaam bosbeheer in de houtproductielanden. Dit is de belangrijkste aanbeveling uit de gezamenlijke verklaring van de houtbranche en milieu-, natuur- en ontwikkelingsorganisaties aan de Nederlandse regering en de Europese Unie. Ondertekenaars zijn de Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH), Greenpeace, ICCO, Milieudefensie, NC-IUCN en het WNF.

Europees Actieplan
De VVNH en de non-profit-organisaties maken zich met deze verklaring sterk voor het Europese Actieplan (FLEGT) dat ontwikkeld wordt om de handel in illegaal hout tegen te gaan. FLEGT staat voor Forest Law Enforcement, Governance and Trade. De ondertekenaars doen een dringend beroep op de Nederlandse regering om dit najaar als EU-voorzitter in te zetten op een Europees importverbod op illegaal hout. Deze milieuwetgeving moet de import van alle producten die zijn gemaakt van illegaal hout verbieden. De ondertekenaars pleiten naast een importverbod voor afspraken tussen de Europese Unie en productielanden om de houtwinning in deze landen te hervormen en duurzaam te maken. De partijen benadrukken dat de Europese regels moeten samenhangen met internationale afspraken en de nationale wet- en regelgeving in de houtproductielanden.

Legaal hout
In sommige landen, zoals Indonesië, is een aanzienlijk deel van de houtkap illegaal. Zo worden bomen gekapt in gebieden waar dit verboden is of worden beschermde boomsoorten gekapt. De VVNH wil meer grip krijgen op deze tropische houtstromen en spant zich in om de legaliteit van het hout uit deze landen te garanderen voor de Nederlandse markt. De ondertekenaars van de verklaring zien een gegarandeerde legaliteit van hout als een cruciale eerste stap naar duurzaam bosbeheer in de productielanden. Grootschalige illegale kap ondermijnt overheidsinvesteringen in duurzaam bosbeheer.

Initiatieven tegen illegaal hout Sinds 1 januari 2004 hanteert de VVNH een strikte gedragscode die door alle leden is ondertekend. De gedragscode verplicht de sector inspanningen te leveren op gebieden als de legaliteit en duurzaamheid van hout. Milieu-, natuur- en ontwikkelingsorganisaties voeren al jaren campagne tegen illegale houtkap, zowel in Europa als in productielanden. De gezamenlijke verklaring wordt door zowel de VVNH als de NGO's als een belangrijke stap ervaren.

Voor vragen en/of nadere informatie: Greenpeace: Ingrid Visseren-Hamakers (06-25031007) ICCO: Erik van Velzen (06-53967918) Milieudefensie: Paul de Clerck (06-29593877) NC-IUCN: Chris Geerling (020-6261732) VVNH: André de Boer / Paul van den Heuvel (036-5321020) WNF: Arnold van Krefeld (030-6937356)

Bijlage:
Gezamenlijke verklaring