FNV

Werkgevers en bonden samen voor productiviteit

Slimmer werken levert meer banen op en is goed voor de baas. Dat is de strekking van een rapport van vakbonden samen met werkgeversorganisatie AWVN. Het staat in FNV e-Magazine van 7 juli.

Volgens de werkgever- en werknemersorganisaties moet met volle kracht worden ingezet op verhoging van de arbeidsproductiviteit door slimmer te werken. Ze vinden dat voortdurende groei van de arbeidsproductiviteit een gezamenlijk belang is van werknemers en werkgevers.

Verder delen ze de ambitie om een omslag in denken en doen tot stand te brengen in de relatie tussen arbeidsproductiviteit en sociaal beleid. Dit staat allemaal te lezen in de publicatie 'Aan de slag met slimmer werken'.

FNV Bondgenoten en andere bonden én werkgeversorganisatie AWVN hebben het stuk op 5 juli aangeboden aan minister Brinkhorst van Economische Zaken. Dit gebeurde na afloop van het overleg van de Stichting van de Arbeid over sociale innovatie aan minister Brinkhorst van Economische Zaken hebben aangeboden.

Met de gezamenlijke publicatie willen partijen anderen inspireren om blijvend aandacht te besteden aan het verbeteren van de arbeidsproductiviteit.

In de brochure worden aan de hand van negen praktijkvoorbeelden, ervaringen van bedrijven en branches met slimmer werken weergegeven. De best practices komen onder meer van DSM, dat meer vrouwen in dienst heeft genomen dankzij flexibeler werktijden. De schoonmaaksector heeft het ziekteverzuim kunnen terugdringen door het nachtwerk te verspreiden.

Het FNV e-Magazine verschijnt elke woensdag en is gratis. Verder in dit nummer: jonge bouwvakkers trekken door Europa; bezuiniging op zwarte scholen; nieuwe linkse partij in Duitsland in reactie op Schröder.

8 juli 2004