Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Greenpeace: streng Europees chemicaliënbeleid noodzakelijk

Van Geel krijgt 74.373 handtekeningen "eis een lichaam zonder gif"

Bijna vijfenzeventigduizend mensen eisen een lichaam zonder gif. Greenpeace organiseerde dit voorjaar de handtekeningenactie: eis een lichaam zonder gif, samen met de Consumentenbond, de FNV, Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu, de Dierenbescherming, de Waddenvereniging, Stichting de Noordzee, Wereld Natuur Fonds, Women in Europe for a Common Future en Stichting Reinwater. Mensen konden op speciale ansichtkaarten gericht aan staatssecretaris Van Geel van Milieu hun handtekening zetten. Ook via de website kon het publiek meedoen. De organisaties willen dat Van Geel zich inzet voor een streng Europees chemicaliënbeleid (REACH) met een verbod op de productie en het gebruik van giftige stoffen. De handtekeningen werden aan de staatssecretaris overhandigd op het door Stichting Natuur en Milieu georganiseerde Milieucafé Europa Gifvrij.

De afgelopen maanden voerde Greenpeace campagne tegen het gebruik van giftige stoffen in dagelijkse producten zoals electronica, cosmetica en textiel. Het betreft weekmakers, broomhoudende vlamvertragers, synthetische musken, alkylfenolen en organotinverbindingen. Kenmerk van deze stoffen is dat ze moeilijk afbreken in het milieu en in kleine hoeveelheden schadelijk kunnen zijn. De stoffen belanden zowel tijdens de productie, het gebruik als de afvalfase in het milieu. De stoffen verspreiden zich over de hele wereld en zijn van de Alpen tot op de Noordpool teruggevonden. Vaak hopen ze zich op in het vetweefsel van mens en dier en komen zo terecht in de voedselketen. Onderzoekers vonden de schadelijke stoffen terug in sediment, schelpdieren, visdiefjes, walvissen en ijsberen. Een van de stoffen leidde tot geslachtsverandering bij krokodillen. TNO onderzocht in opdracht van Greenpeace diverse consumentenprodukten op deze schadelijke stoffen. De resultaten daarvan en van de gesprekken met fabrikanten van deze producten staan op de website van de milieuorganisatie. Electronicaconcern Samsung heeft na gesprekken met Greenpeace een concreet tijdpad afgesproken om te stoppen met het gebruik van deze schadelijke stoffen en over te stappen op schonere alternatieven.

In april en mei werd door medewerkers van het Academisch Ziekenhuis Groningen in opdracht van Greenpeace bij ruim negentig mensen, waaronder Henny Huisman, Bastiaan Ragas en politici Wouter Bos (PvdA) en Kathalijne Buitenweg (GroenLinks), bloed afgenomen voor een onderzoek naar schadelijke stoffen bij mensen. Het was niet de eerste keer dat Greenpeace onderzoek deed naar deze stoffen. Eerder werden ze aangetoond in regenwater, huisstof en Disney-kinderkleding. De resultaten van het bloedonderzoek worden in oktober verwacht.

Ook publiceerde Greenpeace het rapport Gif bloedlink - het verhaal dat niemand wil horen. Dit rapport geeft niet alleen aan wáár de giftige stoffen eerder zijn aangetroffen, maar ook wat de schadelijke effecten kunnen zijn. Zeven wetenschappers geven commentaar naar aanleiding van recente onderzoeken. Hoe sterk hun visies soms ook uiteenlopen, over één ding is weinig discussie: dit soort stoffen hoort niet thuis in ons milieu en dus niet in het lichaam van mensen.

De Europese Unie werkt op dit moment aan een nieuw chemicaliënbeleid. Met het aanbieden van de handtekeningen willen de organisaties dat staatssecretaris Van Geel zich tijdens het Europees voorzitterschap inzet voor een streng Europees chemicaliënbeleid met een verbod op de productie en het gebruik van giftige stoffen en de afspraak dat de industrie overstapt op niet-schadelijke alternatieven. Voor veel schadelijke stoffen of toepassingen bestaan al alternatieven. Bovendien moet bij nieuwe stoffen voordat ze op de markt gebracht worden aangetoond zijn dat ze daadwerkelijk veilig zijn (voorzorgsprincipe). Daarnaast moet informatie over stoffen en producten toegankelijk zijn voor iedereen. Alleen met deze wettelijke maatregelen kan een eind gemaakt worden aan de onnodige vervuiling van ons milieu.

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. De organisatie wordt in Nederland gesteund door ongeveer 670.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie, giftige stoffen, het kappen van oerbossen en het verdwijnen van biodiversiteit op land en zee.