Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
8 juli 2004

NATUURGEBIED AZOREN BEDREIGD DOOR DIEPZEEVISSERIJ

Het Europese Hof heeft vandaag besloten om grootschalige visserij in de wateren rond de Azoren toe te staan. Seas At Risk de Europese federatie waarbij Stichting De Noordzee is aangesloten is uitermate bezorgd dat dit unieke natuurgebied verwoest zal worden.

Deze beslissing betekent een ernstige tegenslag voor het mariene ecosysteem en de kleinschalige visserij van de Azoren. Het gevaar dreigt dat de diepzeevissen in korte tijd worden gedecimeerd. Tot nu toe was de visserij rond de Azoren een toonbeeld van verantwoord visserijbeheer, maar dat wordt in klap teniet gedaan. Behalve kwetsbare diepzeevissen komen in de wateren rond de Azoren ook bijzondere soorten koraal en hydrothermal vents voor (warmwaterbronnen waar het water met kracht uit de aardkorst spuit). Op de bodem is een grote biodiversiteit te vinden en door de visserij met sleepnetten zal dit uitermate kwetsbare ecosysteem verwoest worden.

Seas At Risk roept EU-lidstaten op om bij de Europese Commissie te pleiten voor noodmaatregelen. Dit is de enige mogelijkheid die nog openstaat om dit zeldzame mariene ecosysteem te beschermen.

Einde bericht

---

Meer informatie: Monica Verbeek, Seas At Risk
Tel: 0035 1 96 561 7846
Email: mverbeek@seas-at-risk.org