Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Persbericht

Amsterdam, 8 juli 2004

Besluiten uit de wekelijkse vergadering van het Dagelijks Bestuur

De Baarsjes bezuinigt 1,8 miljoen euro, waaronder 13 arbeidsplaatsen

Het Dagelijks Bestuur heeft berekend dat stadsdeel De Baarsjes in 2005 structureel 1,8 miljoen euro moet bezuinigen, waarvan een deel wordt ingezet voor nieuw beleid. Het Dagelijks Bestuur wil in eigen huis dertien formatieplaatsen schrappen. Daarnaast wordt bezuinigd op subsidies. De bezuinigingsvoorstellen betreffen onderwerpen in alle beleidssectoren. De organisatie heeft de opdracht gekregen om de komende maanden op zoek te gaan naar 4,5 ton bij Stadsdeelwerken, vier ton bij Welzijn, drie ton bij Wonen en Werken en twee ton bij Onderwijs. Daarnaast zoekt de organisatie 2,5 ton in efficiënter werken, als gevolg van samenwerking met andere organisaties en digitalisering. Inkomsten via de leges moet twee 2 ton opleveren. Deze bedragen zijn exclusief eventuele kortingen op het budget voor stedelijke vernieuwing. Eind september komt het Dagelijks Bestuur met een voorstel naar de deelraad.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Kunstenaars Het Voor-Beeld kunnen nog enkele maanden blijven

Woningcorporatie Ymere nodigt de kunstenaars uit om nog enkele maanden het gebouw te blijven gebruiken. Ymere kan later beginnen met de verbouwing doordat zij de doorlooptijd inkorten, waarbij diverse delen van gebouw tegelijkertijd verbouwd worden. Intussen is stadsdeelwethouder Witte Goudriaan bezig ruimte te zoeken voor de kunstenaars in De Baarsjes. Vier kunstenaars uit het Voorbeeld beginnen in augustus de galerie-atelier Art + Nature aan de Admiraal de Ruijterweg tegen een gereduceerde huur, gefinancierd uit De Witte Ruijter. Dit zijn Hans Willemse, Gerard de Bruin, Daniëla berghof en Wink Einthoven. Ymere neemt het gebouw over van het ROC Amsterdam en ontwikkelt de Edelsmedenschool tot een kenniscentrum, waar ondermeer volwassenenonderwijs gegeven wordt. Er komen galeries, kleine bedrijfsruimtes en een grand café.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

Uitnodiging

Zomerprogramma 'jongeren van de straat'

De speeltuinen zijn de hele zomer open, kinderen kunnen er deze zomer pannenkoeken bakken, Zweeds zweten, of schminken. Ook de jeugdcentra ondernemen activiteiten, waaronder voetbalwedstrijden voor 16-plussers. Ook Sportbuurtwerk en het Ambulant Jongerenwerk organiseren sportactiviteiten voor tieners en jongeren, waaronder kanoën en klimmen. Buurtcentrum Chassé gaat met de jongeren naar Het Land van Ooit, Archeon en Blijdorp.

Dagje mee met de jongeren? Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

Gevelkunst voor de passagepanden Witte de Withstraat

De panden in de knik van de Witte de Withstraat, de nummers 36 en 38, hebben sinds vandaag kunst aan de gevels, veelkleurige symmetrische panelen. De panden staan op de plek waar op termijn nieuwbouwwoningen komen, boven de winkelpassage die doorgang gaat bieden naar het nieuwe plein rondom de nieuwe Westermoskee. Deze panden zijn tijdelijk bewoond door de kunstenaars Asmira Salkanovic, Snjezana Bartolec die sinds 1991 in Nederland wonen en door Jelena Popadic, die sinds 1984 in Nederland woont. De gevelkunst is gemaakt in opdracht van het stadsdeel. Snjezana Bartolec: 'We hebben lang gewerkt aan het ontwerp en de feitelijke realisatie hebben wij in één week gedaan.'

Foto van de installatie van de kunstpanelen is vrij van rechten beschikbaar bij Joke Padmos, 06-20541756

120.000 euro extra voor schuldhulpverlening

Arco Verburg en Henk Boes hebben op maandag 5 juli om 17.00 uur een cheque van 30.000 euro verleend voor schuldhulpverlening. De gemeente verdubbelt het bedrag. Ook voor 2005 geldt deze constructie: 60.000 euro extra van het stadsdeel, met eenzelfde bedrag van de gemeente. Het geld is bestemd voor extra menskracht. Op initiatief van de PvdA stelt De Baarsjes per 1 juli de eerste 30.000 euro beschikbaar om wachtlijsten weg te werken. De uitbreiding met een formatieplaats valt samen met de opening van de nieuwe locatie van Raster. Het adres Baarsjesweg 301 is een gemeenschappelijk loket waar bewoners terecht kunnen met vragen aan zowel de schuldhulpverleners als aan algemeen maatschappelijk werkers, sociaal raadslieden en de formulierenbrigade.

Eerder was al een ton extra beschikbaar gesteld. Dit is het antwoord van De Baarsjes op berichten dat bij de schuldhulpverlening het water tot aan de lippen staat. Boes: 'Dit moet voldoende zijn om iedereen te helpen. Liefst help ik mensen die voor het eerst bij schuldhulpverlening binnenlopen.'

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

CDA constateert in De Baarsjes hoge bereidheid tot maatschappelijke deelname

Woordvoerders van Synagoge West in De Baarsjes hebben onlangs met CDA-woordvoerder Mirjam Sterk hun positie op straat besproken. Soms worden zij op straat uitgescholden door Marokkaanse jongeren, zij lossen dit op door het nabijgelegen jongerencentrum Zuidpool op te zoeken en de overlastgevers te confronteren met de gevolgen van hun daden. De nieuwe CDA-fractievoorzitter Lucy Spee en fractielid Grijs Wenink (Gemeente Amsterdam) proefden enkele dagen later het enthousiasme in het atelier van vrouwencentrum Mozaïek voor sociale activeringsprogramma's. Vaak waren dit echter vrouwen van buiten De Baarsjes, wat bij de CDA-fractie vragen genereerde als: Waarom kan dit niet in andere stadsdelen? En hoe kunnen goede projecten ook in andere delen van de stad worden opgezet? Spee constateerde in het Huis van de Taal die wie binnenloopt - oudkomer of nieuwkomer - de deur uit loopt als nieuw geworven cursusdeelnemer Nederlandse taal.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

Mooiste Geveltuinen per buurt

De jaarlijkse wedstrijd voor de mooiste geveltuinen per buurt met de meeste kleur en het beste onderhoud is gewonnen door: De families Hieselaar en Booms, mevrouw Sahiboe, de heer Lotten en John Buys Architecten.

Foto's van de winnaars zijn vrij van rechten beschikbaar bij Manuel Monkau, telefoon 020-92728 of 06-22555547

Nadere informatie: Joke Padmos, j.padmos@baarsjes.amsterdam.nl, mobiel 06-20541756