Gemeente Kerkrade

08.07.04: Provincie en gemeente ondertekenen convenant 1000-woningen plan

Depute Driessen en wethouder Krasovec tekenen het convenant Vandaag is het convenant "1000-woningenplan" getekend tussen de gemeente Kerkrade in de persoon van wethouder Krasovec en de Provincie Limburg in de persoon van Deputé Driessen. Het doel van het 1000-woningenplan is het versneld ontwikkelen van woningbouwlocaties in het goedkopere segment. In de provincie Limburg dient dit jaar minimaal voor 1000 koopwoningen met een maximum prijs van 140.000 VON te zijn gestart met bouwen. Daarnaast moet het aanbod van sociale huurwoningen in de gehele provincie op korte termijn worden vergroot. Speciaal detail is dat door de ondertekening van het convenant in Kerkrade, het getal van 1000 woningen binnen het plan van Deputé Driessen overschreden wordt.

Woningaanbod vergroten
Om het aanbod van dit type woningen in Kerkrade te kunnen vergroten heeft de gemeente samen met de vier woningcorporaties in deze gemeente afspraken gemaakt. Voor gemeente en provincie betekent dit onder meer het versneld doorlopen van juridische procedures. Op deze wijze werken partijen aan het oplossen van het tekort aan sociale koop- en huurwoningen. Tevens wordt hiermee het aanbod voor starters op de woningmarkt vergroot en kan een goede doorstroming worden gerealiseerd.

Voorbeelden
Goed voorbeeld hiervan is de herstructurering van de Ailbertuslaan, waarbij de afgelopen drie jaar door de Woonkerngroep 25 appartementen boven op het politiebureau en 29 eengezinswoningen en 30 appartementen in een mix van sociale en middeldure segment zijn gerealiseerd. Daarnaast is vorig jaar gestart met de bouw van de Lupinehof in de buurt Heilust, bestaande uit 54 meergezinswoningen in de sociale huurklasse. Hier gaat om een samenwerkingsverband met woningstichting Hestia.

Plannen 2004
Dit jaar zal, in samenwerking met woningstichting Wonen-Zuid, gestart worden met de bouw van 17 patiobungalows in de Kloosterbosstraat in Chevremont. De gemeente Kerkrade is eigenaar van deze locatie en heeft deze plek aangewezen voor de sociale woningbouw.

Wonen-Zuid beoogt tevens dit jaar te starten met de eerste fase van de bouw van 34 eengezinswoningen aan de Meuserstraat. Voorheen stonden hier twee - op - één - woningen, die gesloopt zijn.

Huurwoningen
Op de hoek Veldkuilstraat-Kruisstraat gaat de Woonkerngroep 20 huurappartementen bouwen. Dit is eveneens gemeentegrond, die bestemd is voor de bouw van huurwoningen. Tegelijkertijd heeft de Woonkerngroep al woningen in het sociale segment in de Lodewijkstraat verkocht. Dit jaar gaat fase 2 van de Lodewijkstraat van start.

Ook in Eygelshoven wordt het aanbod van sociale woningen versterkt. Zo wordt voor Laethof voorzien in de nieuw- en verbouw van het bestaande complex tot circa 110 appartementen met zorgvoorzieningen. Verder zullen in de Christinastraat 15 appartementen en 2 patios door Wonen Heerlen worden gebouwd.

Woningstichting Hestiagroep zal op het plein bij de spoorwegovergang naar de Gracht 45 appartementen in het sociale segment bouwen.

Verder worden door A.G.T. Vastgoed spoedig op de locatie Kluytmans 22 appartementen in de sociale koopsfeer in de verkoop gebracht.

Daarnaast zijn in de totale nieuwbouwontwikkeling van 56 woningen op de locatie Op de Knip/Maar circa 30 woningen in het goedkopere segment opgenomen. Projectontwikkelaar Kloth is hiervoor verantwoordelijk.

Tot slot zal de gemeente zelf bovenop de Brede School in het Rolduckerveld samen met koopappartementen, huurappartementen in het sociale segment bouwen.

De gemeente Kerkrade levert op basis van dit programma een essentiële bijdrage aan het vergroten van het aanbod van koop-en huurwoningen in het sociale segment in Limburg. Daarnaast zet de gemeente zich in voor woningbouw in de middeldure en dure klasse. Voorbeelden hiervan zijn Holzkuil, het Kloosterpark Pannesheide, het Ursulinenpark en het gebied gelegen tussen de Marktstraat-Einderstraat.