Vredessite 'de nieuwe oorlog'


IKV Vredeskrant is uit

Persbericht
Den Haag, 8 juli 2004 - Vooruitlopend op de vredesweek van 18-26 september is de IKV vredeskrant 2004 uitgekomen, welke nu te bestellen is bij het IKV. Het motto van de vredesweek is (be)wegen naar vrede.
De vredeskrant concentreert zich op de rol van Europa met betrekking tot diverse conflict-en spanningsgebieden, zoals Irak, Israel en Armenië. De visie van partners van het IKV op de relatie van hun land met Europa staat daarbij centraal. In een interview met minister van Defensie Kamp zegt deze over de rol van de Nederlandse krijgsmacht: Ik denk dat we nu vooral proberen om in andere delen van de wereld waar ellende bestaat, vrede en veiligheid te brengen zodat de zaak weer opgebouwd kan worden. Ik schat dat de naam Ministerie van Defensie een keer Ministerie van Vrede kan worden.
In een fotocollage wordt de geschiedenis van de Europese Unie geschetst die leidde tot duurzame vrede tussen de landen die lid zijn van de Europese Unie. Als leerpunt wordt daarbij gewezen op de noodzakelijke rol van een derde partij in een vredesproces en de verandering van een uitsluitingsmentaliteit naar een win-win denken. De positie van de kerken in een van de nieuw toegetreden landen, Tsjechië, komt aan bod evenals de mening van netwerken van burgergroeperingen in landen die op de nominatie staan om toe te treden, zoals de landen in de Balkan en Turkije. Faouzi Mohammed Osiyer, coordinator van het uitwisselingsproject tussen Marokkaanse scholen en Nederlandse scholen stelt dat migratie een mensenrecht is. Hij verhaalt over de enorme risicos die jonge Marokkanen willens en wetens nemen om hun dromen in Europa te verwezenlijken.
De Joods-orthodoxe vredesactiviste Zvia Greenfeld gebruikt in haar vredeswerk met jonge Israeliërs het voorbeeld van de vreedzame Europese eenwording om te laten zien dat het geen nut heeft je tegenstander definitief te verslaan, maar dat conflicten zodanig opgelost moeten worden dat alle partijen er baat bij hebben.
---

Noot voor de pers: Voor een exemplaar van de Vredeskrant kunt u bellen met het IKV, 070-350.71.00


_____