Waterschap Velt en Vecht


(08-07-04)

Demonstratie nieuwe spuittechniek succesvol verlopen

Project Kloosterdijk is een emissie project waarin wordt onderzocht of het mogelijk is verbetering van het oppervlaktewater te creëren met de regels zoals ze in 2000 zijn opgesteld in het Lozingenbesluit Open teelt en Veehouderij. In het kader hiervan is evenals vorig jaar een open dag georganiseerd met Stimuland, de DLV (Dienst landbouw Voorlichting) de GLTO (Gewestelijke Land en Tuinbouw Organisatie)en natuurlijk ons waterschap. Dit project loopt t/m 2005.

Driftreductie van >90%
Een van de subdoelen van dit project is om de communicatie met onze landbouwers te verbeteren en meer wederzijds begrip voor elkaar te krijgen. Dit jaar was het thema een nieuw spuitsysteem dat is komen overwaaien vanuit Zweden. Dit spuitsysteem is gekwalificeerd als driftbeperkend met een driftreductie van >90%, waardoor akkerbouwers minder beperkingen krijgen met de bespuiting van gewassen. Het kan daardoor interessant zijn voor akkerbouwers om een dergelijk systeem aan te schaffen.

Voordeel voor oppervlaktewater
Voor Velt en Vecht betekent dit een reductie van bestrijdingsmiddelen in het water, waardoor er een wederzijds voordeel is te behalen. Na een openingswoord van DB-lid Te Rietstap vond de feitelijke informatiemiddag plaats met onder andere een demonstratie van deze nieuwe techniek.
De weersomstandigheden voor het spuiten waren ideaal, er bleek geen zuchtje wind te staan. Helaas kon hierdoor niet echt goed worden waargenomen hoe deze machine spuit als er wel een beetje wind staat.

Er was veel belangstelling voor de nieuwe spuittechniek Wat heel duidelijk waarneembaar was dat het middel niet op, maar in het gewas werd gespoten. Zowel bij aardappelen en gerst gaf de spuit een hoopvol beeld te zien. In lelies was de machine nog niet getest, maar door dhr. Schukkert werd ter plekke een perceel geregeld voor een proefbespuiting en zo kon de werking op lelies ook nog worden getest. Een niet verwacht extraatje. De aanwezige akkerbouwers (ongeveer 65 personen) zijn nieuwsgierig hoe de gewassen zich houden bij de op dit moment uit te voeren proeven in Brabant.

Burgemeester Feithsingel 2, Postbus 330, 7740 AH Coevorden, Tel (0524) 592222, Fax (0524) 592200