Ingezonden persbericht


P E R S M E D E D E L I N G

Brussel, 7 juli 2004

Federale meerderheid dumpt kleinhandelszaken en stedelijke winkelkernen voor mega-shoppingcentra
---

Groen! stelt met verbazing vast dat de paarse meerderheid ineens en hoogdringend het wetsontwerp op een versoepeling van de vestiging van grote handelsvestigingen ongewijzigd wil goedkeuren.

Na de lancering op de superministerraad van Gemblours was er terecht heel wat protest gekomen. Alle Vlaamse partijen hadden bovendien de petitie van Unizo getekend om het wetsontwerp aan te passen. Die engagementen werden gisteren van tafel geveegd in de bevoegde Kamercommissie.

De goedkeuring rolt de loper uit voor enkele zeer grote shoppingcentra. De prijs is echter hoog: " de jobs die men hoopt te krijgen in deze handelsvestigingen zullen grotendeels ten koste gaan van bestaande (klein)handelszaken in de stads- en dorpskernen. De goedkeuring betekent de doodsteek voor heel wat kleinere Vlaamse winkels en bedrijven de volgende jaren, ten voordele van internationale concerns.

" Gemeentebesturen zouden voortaan ook de eindbeslissing kunnen nemen voor grote winkelprojecten van meer dan 2.000 m², ook als die een impact hebben tot ver buiten de gemeentegrenzen. Deze verregaande vereenvoudiging van de vergunningsprocedure voor grote handelsvestigingen dreigt tot een opbod tussen gemeenten te leiden en vooral tot een verdere aantasting van open ruimte.

" Vele bestaande grote handelsvestigingen staan haaks op een duurzaam mobiliteitsbeleid. Ze leiden alleen tot meer auto-mobiliteit omdat ze enkel per wagen bereikbaar zijn. Ze gaan ten koste van de leefbaarheid van stads- en dorpskernen omdat ze daar tot meer leegstand in winkelstraten leiden.

Voor Groen! is de Boomsesteenweg tussen Antwerpen en Boom geen toonbeeld van goede ruimtelijke ordening, evenmin van een duurzaam mobiliteitsbeleid of van een gedreven middenstandsbeleid. Groen! en de groene zelfstandigen roepen daarom de federale meerderheidspartijen op om hun beslissing alsnog te herzien in de plenaire zitting van de kamer morgen en om hun engagementen ten aanzien van Unizo en de Vlaamse zelfstandigen na te komen.

Vera Dua, Voorzitter Groen!
Nico Volckeryck, namens de groene zelfstandigen
...............................................
Persdienst Groen!
Ron Hermans, campagnewoordvoerder
Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Anderlecht
tel 02 219 19 19 fax 02 223 10 90
gsm 0473 90 30 66
e-mail pers@groen.be
...............................................
Groen! via InterNet
e-mail persdienst: pers@groen.be
Groen! homepage : http://www.groen.be/ persteksten : http://www.groen.be/pers/ Uit- of inschrijven op deze mailinglist:
ga naar http://www.groen.be/dotnet/GroenFormulieren/TabForms.aspx ...............................................