Politie Gelderland-Zuid

Kraakpand door politie ontruimd

Nijmegen 08-07-2004 - Woensdag 7 juli heeft de politie een pand aan de Molenstraat ontruimd. Dat gebeurde op verzoek van de deurwaarder. Ook hadden meerdere winkeliers hun verontrusting naar de politie uitgesproken. De deurwaarder ging met twee agenten naar het pand. De politie vorderde van de krakers dat zij het pand zouden verlaten. Dat weigerden zij en gingen daarmee de confrontatie met de politie aan. Daarop besloot de politie ondersteund door de Mobiele Eenheid het pand binnen te gaan. Uiteindelijk werden 18 krakers aangehouden.

De politie beschikte over informatie dat er in het pand vernielingen waren aangericht. Twee krakers hadden zich vastgeketend aan een kabel die zij van de tweede etage over de Molenstraat naar een tegenoverliggend kraakpand hadden gespannen. De krakers hadden zich met cement en stalen buizen, zogenaamde "lock-ons" aan het gebouw geketend. Daarom werd de hulp ingeroepen van een zogenaamde Brand en Traangas-eenheid van de politie Utrecht. Zij maakten een gat in het dak, waardoor de politie het pand kon binnengaan. Zij maakten de vastgeketende krakers los, waarna zij overgebracht werden naar het politiebureau. De twee krakers die aan een kabel over de Molenstraat hingen werden met een hoogwerker van de brandweer naar beneden gehaald. Eén van had gespuugd naar de politie, waarop hij voor belediging werd aangehouden.

De ontruimingsactie is rustig verlopen. Tegen de 18 aangehouden krakers is proces-verbaal opgemaakt ter zake huisvredebreuk, het niet voldoen aan een bevel of vordering en belediging.