IWI
http://www.iwiweb.nl

Dienstverlening Inlichtingenbureau is conform wet

Dienstverlening Inlichtingenbureau is conform wet

De dienstverlening van de Stichting Inlichtingenbureau Gemeenten (IB), het knooppunt voor de uitwisseling van gegevens over werk en inkomen tussen de SUWI-organisaties en de gemeentelijke sociale diensten, is in overeenstemming met de wet. Wel is er een risico dat het IB bij het ontwikkelen van nieuwe dienstverlening onvoldoende rekening houdt met bestaande wettelijke en bestuurlijke kaders. Dit zegt de Inspectie Werk en Inkomen in haar vandaag gepubliceerde rapport Dienstverlening door het Inlichtingenbureau.

Gemeentelijke sociale diensten zijn inmiddels aangesloten op de zogenoemde samenloopapplicatie. Hiermee kunnen zij het bestaan van inkomsten naast de bijstandsuitkering opsporen. Het IB heeft met het beheer van de samenloopapplicatie een belangrijke bijdrage geleverd aan het realiseren van de wensen van gemeenten.

Ook heeft het IB voldoende inspanningen verricht om nieuwe klantwensen ten gevolge van de Wet werk en bijstand in kaart te krijgen. Voor een deel zijn deze wensen van gemeenten voor het IB nog niet bekend. Wensen die het IB wel kent, heeft de organisatie niet altijd gerealiseerd. Belangrijke redenen hiervoor zijn dat het IB de discussie over zijn toekomstige positie en rol en de ontwikkeling van nieuwe ICT-instrumenten om die dienstverlening mogelijk te maken, afwacht.

Met de invoering van de Wet Structuur uitvoering werk en inkomen (SUWI) op 1 januari 2002 fungeert het IB als knooppunt voor de uitwisseling van gegevens over werk en inkomen tussen SUWI organisaties als het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en de gemeentelijke sociale diensten. Het IB stelt zijn eigen jaarplan vast. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is budgethouder van het IB.

Voor een toelichting kunt u contact opnemen met Linda Hulshof (070 - 304 48 08 of 06 - 204 104 31). Het rapport Dienstverlening door het Inlichtingenbureau kunt u opvragen bij de afdeling Communicatie, tel.
070 - 304 47 63 . Rapport en persbericht zijn ook te lezen op en te downloaden van www.iwiweb.nl.


08 jul 04 09:17