IWI
http://www.iwiweb.nl

effect gebruik samenloopsignalen nog niet optimaal

Positieve effecten gebruik samenloopsysteem nog niet op grote schaal zichtbaar

Positieve effecten van het gebruik door gemeenten van het geautomatiseerde systeem van de Stichting Inlichtingenbureau Gemeenten (IB) waarmee zij samenloop van inkomsten naast de bijstandsuitkering op kunnen sporen, zijn nog niet op grote schaal zichtbaar. Dat komt doordat slechts eenderde, vooral kleine gemeenten de werkvoorraad van samenloopsignalen heeft teruggebracht tot actuele gevallen van kortdurend misbruik. De overige gemeenten hebben een achterstand in het afhandelen van samenloopsignalen. Dit zegt de Inspectie Werk en Inkomen in haar vandaag gepubliceerde rapport Samenloopsignalen van het Inlichtingenbureau.

Automatiseringsproblemen en capaciteitsgebrek bij gemeenten bemoeilijkten de invoering van het nieuwe systeem. Ook was het samenloopsysteem zelf in de beginfase onbetrouwbaar. Door de aandacht die de invoering van het systeem vroeg, hebben gemeenten tijdelijk minder misbruik opgespoord.

Vanaf 1 maart 2003 zijn alle gemeenten aangesloten op het samenloopsysteem van het IB. Tot die tijd maakten gemeenten gebruik van de veel minder recente samenloopsignalen van de Belastingdienst. Een gemeente stuurt gegevens uit haar bijstandsbestand op aan het IB, waar ze worden vergeleken met gegevens van andere instanties, zoals het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Als er over een bepaalde periode samenloop wordt geconstateerd (bijvoorbeeld uitkering en inkomen uit arbeid in een maand) meldt het Inlichtingenbureau dit samenloopsignaal aan de gemeente. De gemeente moet zelf onderzoeken of er sprake is van misbruik.

Met dit rapport wil de inspectie inzicht bieden in de manier waarop gemeenten het IB-systeem hebben geïmplementeerd en hoe zij bij het opsporen van misbruik gebruik maken van de samenloopsignalen via het Inlichtingenbureau. De inspectie heeft in september 2003 gegevens verzameld bij tachtig gemeenten. De bevindingen zijn representatief voor alle Nederlandse gemeenten.

Voor een toelichting kunt u contact opnemen met Linda Hulshof (070 - 304 48 08 of 06 - 204 104 31).
Het rapport Samenloopsignalen van het Inlichtingenbureau. Een onderzoek naar het gebruik van samenloopsignalen door gemeenten in 2003 kunt u opvragen bij de afdeling Communicatie, tel. 070 - 304 47 63.
Rapport en persbericht zijn ook te lezen op en te downloaden van www.iwiweb.nl.


08 jul 04 09:17