Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Donderdag, 8 juli 2004

Ministerie van Justitie en Financiën starten het Nederlandse Taxonomie Project

Initiatief legt nationale rapportagestandaard vast en vormt basis voor lastenverlichting via XBRL. Oproep van XBRL Nederland aan softwareleveranciers, ondernemers en ketenpartners om een bijdrage te leveren aan het project.

Op 29 juni jl. heeft Harm-Jan van Burg, door het Ministerie van Financiën en Justitie aangesteld als projectleider voor de invoering van XBRL, tijdens het XBRL congres in Baarn de aftrap gegeven voor het Nederlandse Taxonomie Project (NTP). Doel van dit project is om de gegevens uitvraag vanuit de verschillende ketens te harmoniseren.

Het NTP is één van de projecten van de Nederlandse overheid voor de vermindering van administratieve lasten voor bedrijven. In de lijst van meest omvangrijke reductiemaatregelen staat de toepassing van XBRL voor standaardisering van de invoer van basisgegevens ten behoeve van de jaarrekening op de eerste plaats. Justitie, het ministerie verantwoordelijk voor de Wet op de Jaarrekening, verwacht door de toepassing van XBRL tussen nu en 2008 een besparing van 420 miljoen euro te realiseren voor het bedrijfsleven in Nederland.

Het NTP heeft gekozen voor de open standaard XBRL vanwege de wereldwijde acceptatie van deze open standaard voor elektronische digitale rapportages door zowel bedrijfsleven als overheden. Het project biedt de verschillende partijen de kans om actief mee te doen aan de ontwikkeling van de Nederlandse taxonomie.

Het NTP richt zich in eerste instantie op drie belangrijke rapportageketens in Nederland te weten:
* De belastingaangifte, waaronder de winstaangifte, loonbelasting, BTW afdracht en de premie voor sociale verzekeringen;
* Het financieel verantwoorden in de vorm van de jaarrekening;
* Het verstrekken van gegevens ten behoeve van economische statistieken. De ontwikkeling van de Nederlandse Taxonomie is een belangrijke voorwaarde voor administratieve lastenverlichting, maar kan alleen worden bereikt indien de ketenpartners (de Belastingdienst, het CBS en de KvK) en de Nederlandse ondernemers deze ook daadwerkelijk gaan gebruiken.

Projectleider Harm-Jan van Burg over deze ontwikkeling: De ontwikkeling van een eenduidige Nederlandse Taxonomie is voorwaarde om de administratieve lasten te verlichten. Om tot deze taxonomie te komen, moet er nauw worden samengewerkt tussen de ketenpartners en het programma ICT en Administratieve lasten verlichting (ICTAL).

XBRL Nederland is zeer verheugd over de recente ontwikkelingen en is door het NTP gevraagd het Nederlandse Taxonomie Project actief ondersteunen bij de uitvoering van de plannen. Met name op het gebied van voorlichting over de achtergronden en voordelen van de standaard. Daarnaast worden softwareleveranciers en bedrijven opgeroepen om lid van de organisatie te worden, en via de werkgroepen actief betrokken te raken bij de ontwikkeling van de Nederlandse taxonomie.

Jan Pasmooij, voorzitter van XBRL Nederland zegt hierover: Wij zijn zeer verheugd dat na de inspanningen van de afgelopen jaren de Nederlandse overheid gekozen heeft om XBRL in te zetten om de administratieve lasten terug te dringen. XBRL Nederland zal het project zoveel mogelijk ondersteunen door haar werkgroepen nauw te laten samenwerken met het NTP.

Over XBRL en XBRL Nederland

(eXtensible Business Reporting Language) is de wereldstandaard voor digitaal rapporteren. Het brengt de publicatie, uitwisseling en verwerking van bedrijfsrapportages binnen de dynamische en interactieve wereld van het Internet. XBRL biedt een algemeen platform voor het afwikkelen van kritische rapportageprocessen en verbetert de kwaliteit en efficiency van rapportages zowel tussen als binnen organisaties. XBRL is een op XML gebaseerde, royaltyvrije, open standaard ontwikkeld door XBRL International, een non-profit consortium van meer dan 200 organisaties. De taxonomie is een belangrijk onderdeel van het XBRL concept. Hierin worden de betekenis en presentatie van de financiële data-elementen vastgelegd.

XBRL Nederland is een initiatief dat financieel en inhoudelijk gedragen wordt door de deelnemende organisaties (bedrijfsleven, overheid, intermediaire organisaties, onderzoek- en onderwijs wereld). Op het programma staan o.a. voorlichtingsbijeenkomsten en het uitwisselen van kennis en ervaring. XBRL Nederland participeert tevens in de internationale activiteiten van XBRL Int. Inc. (www.xbrl.org) en heeft zitting in de International Steering Committee van dit orgaan. Het secretariaat van XBRL Nederland ligt bij ECP.NL, Platform voor eNederland.

Inmiddels hebben zich 39 organisaties aangesloten bij XBRL Nederland. Meer informatie over XBRL is te vinden op de XBRL Nederland website: www.xbrl-nederland.nl.

=================