Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 8-7-2004

Staatssecretaris Ross-van Dorp handhaaft stipendiumregeling topsporters in 2005

De stipendiumregeling voor topsporters zal in ieder geval ook in 2005 blijven bestaan. Met deze toezegging komt staatssecretaris Clémence Ross-van Dorp (VWS) tegemoet aan de wens van het bestuur van het Fonds voor de Topsporter. Het bestuur had de staatssecretaris om zekerheid gevraagd omdat het nu al bezig is om financiële verplichtingen aan te gaan voor 2005. Met de toezegging van Ross-van Dorp zijn 275 Nederlandse topsporters ook volgend jaar verzekerd van een basisinkomen, waardoor ze zich volledig op hun sport kunnen richten.

De stipendiumregeling werd in 2001 ingevoerd. Het ministerie van VWS trok na de succesvolle Olympische Spelen van Sydney een bedrag van 9 miljoen euro uit om topsporters een basisinkomen van maximaal 70 procent van het wettelijk minimumloon te garanderen. Dit zogenoemde stipendium is louter bestemd voor sporters die mondiaal tot de beste 8 van hun sporttak horen - A-sporters - en minder dan het minimumloon verdienen. Destijds werd berekend dat jaarlijks ongeveer 200 sporters een beroep zou doen op de stipendiumregeling. Momenteel blijkt echter dat ongeveer 275 topsporters gebruik maken van de regeling.

Ross wil nog geen beslissing nemen over de inhoud van de stipendiumregeling na 2005. Dit heeft te maken met een op handen zijnde evaluatie van de regeling. 'Die wacht ik uiteraard eerst af.'