PERSBERICHT - 2004-05-29

Van 9 juli tot 29 augustus in Melkweg Galerie Amsterdam

Annelies-Rigter exposeert haar beroemde India-foto's

De Amsterdamse fotografe Annelies Rigter (TourPRess-lid) exposeert van vrijdag 9 juli tot en met zondag 29 augustus in de Melkweg Galerie in Amsterdam reisfoto's uit India. Het is een bijzondere tentoonstelling met veel aandacht voor religie en culturele activiteiten, waaronder het grootste religieuze feest ter wereld: het Kumb Mela-festival dat eens in de twaalf jaar op de oevers van de heilige rivier de Ganges wordt gehouden.

Annelies Rigter is gefascineerd door India. Ze is er tientallen malen geweest en door haar huwelijk met een Indiër heeft ze tot diep in de Indiase samenleving kunnen doordringen.

In deze tentoonstelling komen verschillende aspecten van India naar voren. Religie en culturele activiteiten vormen een wezenlijk onderdeel van het dagelijks leven. Religieuze festivals zijn aan de orde van de dag.

De expositie toont fotos van het Kumb Mela-festival dat eens in de twaalf jaar op de oevers van de heilige rivier de Ganges wordt gehouden. Het is niet alleen het grootste religieuze feest ter wereld, maar ook de grootste samenkomst van mensen op aarde. Miljoenen pelgrims nemen hun intrek in tentenkampen, die voor deze gelegenheid opgezet worden.

Door een bad te nemen in de heilige rivier de Ganges, verschonen ze zich van hun zonden en komen ze dichter bij de verlossing uit de cyclus van geboorte en wedergeboorte. Voor advies en spiritueel contact gaan ze naar de Saddhus. Dit zijn heilige mannen die zich op de meest bizarre manieren kastijden. Het is een uitbundig feest met een onvoorstelbare mengeling van muziek, extase, klederdrachten en een oneindig scala aan kermisachtige attracties: waarzeggers, dwergen, reuzen en heilige mannen die op vele allerlei boete doen. Woeste Nagas, naakte asceten die voor het feest hun kluizenaarsholen hebben verlaten, van top tot teen kaalgeschoren en ingesmeerd met as, zwaaien met zwaarden en speren.

Westerse fotografen en filmploegen wordt het werk vaak onmogelijk gemaakt. Annelies Rigter werd echter door een guru uitgenodigd om in zijn ashram haar tent op te zetten. Ze fotografeerde er een maand lang.

Annelies Rigter maakt behalve kinder- en familieportretten ook reisreportages, die in veel nationale en internationale bladen zijn gepubliceerd. Ze houdt van de wisselende en onverwachte situaties die de reisjournalistiek met zich mee brengt: De ene keer drink je thee met de Tuaregs in de uitgestrekte woestijn van Jemen en de andere keer logeer je in een paleis van een Maharadja in India. Het is de speelsheid en het zich voortdurend weer opnieuw inleven in een andere cultuur die haar in dit werk fascineert.

Het werk van Annelies Rigter is vaak geëxposeerd en gepubliceerd. Een aantal van haar fotos is aangekocht door het Stedelijk Museum in Amsterdam. De beroemde foto van de badende Saddhus in de Ganges is in 2001 aangekocht door het Metropolitan Museum of Art in New York.

Op vrijdag 9 juli wordt de tentoonstelling geopend door de Ambassadeur van India H.Exc. mw. Shyamala B. Cowsik

Voor meer informatie en/of (digitale)persfotos kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met:

Melkweg Galerie: Suzanne Dechert / Minou van Balen: 020 531 8181 of galerie-theater@melkweg.nl
Openingstijden Melkweg Galerie: wo t/m zo 13:00-20:00 Ingang via café-restaurant; Marnixstraat 409.