---

Kamervragen en antwoorden
---

Antwoord op vragen van het lid Herben over luchtfoto´s

9-7-2004 17:16:00

In bijlage bied ik u de antwoorden aan op de vragen van het lid Herben over "mogelijke, gedetailleerde luchtfotos op internet van Nederlandse militaire objecten" (uw kenmerk 2030416040).

DE MINISTER VAN DEFENSIE

Bijlage bij de brief over antwoorden op vragen van het lid Herben over mogelijke, gedetailleerde luchtfotos op internet van Nederlandse militaire objecten (uw kenmerk 2030416040).

1. Heeft u kennisgenomen van het artikel over de aanwezigheid gedurende anderhalf jaar op het internet van gedetailleerde luchtfoto's van Nederlandse militaire objecten? 1)

Ja.

2. Is het waar dat het bedrijf On-Site Terradesk luchtfoto's heeft voorgelegd aan de MIVD? Zo ja, is dit voorleggen telkens voorafgaand aan publicatie gebeurd? Om welke (categorieën van) foto's gaat het? Waarom heeft de MIVD destijds geen alarm geslagen, en nu wel?

Ja, het desbetreffende bedrijf heeft de MIVD luchtfotos voorgelegd van (delen van) zogeheten restrictiegebieden die voor publicatie goedkeuring van de MIVD vereisen, behalve de foto die recent door de MIVD is verwijderd. Dit kwam onlangs aan het licht toen de MIVD dit bedrijf voor controle bezocht. Tijdens een eerdere inspectie in 2003 zijn geen overtredingen geconstateerd.

3. Heeft er ook (voor)overleg over plaatsing van luchtfoto's plaatsgevonden met de AIVD en/of andere overheidsinstanties? Zo ja, welke?

Nee, de huidige regelgeving betreft een fotografieverbod ter beveiliging van militaire belangen waarvoor alleen de minister van Defensie een ontheffing kan verlenen.

4. Zijn er op dit moment nationaal dan wel internationaal, bijvoorbeeld in NAVO-verband, beperkende voorwaarden gesteld aan het fotograferen of op een andere manier registreren van Nederlandse militaire objecten?

Volgens artikel 430 Wetboek van strafrecht is het strafbaar om zonder verlof van het bevoegd gezag een opneming, tekening of beschrijving van een militair werk te maken. Hieronder valt ook het fotograferen daarvan. Voor luchtopnames van Nederland grondgebied bestaan specifieke bepalingen ter beveiliging van militaire belangen. Zo is het zonder vergunning van de minister van Defensie verboden uit luchtvaartuigen te fotograferen, tenzij het om commerciële lijnvluchten gaat. Dit is geregeld in het KB Luchtfotografie, Stb. 1959, nr 329. De Navo stelt eveneens beveiligingseisen aan luchtopnamen van militaire objecten en installaties. Dit is in een Navo-overeenkomst geregeld.

5. Is het u dan wel een van uw collega's bekend in hoeverre deze of vergelijkbare gevoelige informatie ook beschikbaar is of kan worden verkregen via andere, hetzij Nederlandse hetzij buitenlandse sites, en/of bedrijven? Zo ja, welke maatregelen gaat de regering nemen om te voorkomen dat dergelijke informatie ook in de toekomst wordt gepubliceerd?

Voor zover bekend hebben Nederlandse noch buitenlandse bedrijven vergelijkbare foto's op internet geplaatst. Daarbij plaats ik de kanttekening dat het, gezien de omvang en dynamiek van internet, voor de regering onmogelijk is om een volledig en actueel totaalbeeld van alle daarop beschikbare gegevens te hebben. Volgens de huidige regelgeving is het verboden uit een luchtvaartuig foto´s van Nederland grondgebied te maken. Ook buitenlandse bedrijven moeten hiervoor over een vergunning van de minister van Defensie beschikken. Indien een overtreding wordt geconstateerd, worden maatregelen genomen. Satellietopnamen vallen overigens niet onder de huidige regelgeving.

1) De Telegraaf, 15 juni jl.

Nieuws Nieuwsberichten