VU ziekenhuis

Persmededeling
Brief aan de Minister

Grootste universitair diabetescentrum antwoordt minister over diabeteszorg

Het grootste universitair diabetescentrum in Nederland, die van het VU medisch centrum, stemt in met de brief die minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan de kamer heeft gestuurd over de zorg rond diabetes. De brief geeft de noodzaak tot actie goed weer en de steun die de minister kennelijk toezegt is onontbeerlijk bij het vervolmaken van de zorg voor diabetespatiënten. Wij zullen daarom een voorstel doen tot een vervolg op zijn constatering, zeggen prof. dr R. J. Heine, hoogleraar diabetologie en drs E.B. Mulder, voorzitter van de raad van bestuur van het VU medisch centrum.

Zij vinden dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Inspectie voor de gezondheidszorg, in samenspraak met de Nederlandse Diabetesfederatie richtlijnen en kwaliteitsindicatoren moeten opstellen waaraan de zorg voor diabetespatiënten moet voldoen. Dit maakt het voor zorgverleners en zorgverzekeraars mogelijk de kwaliteit van de zorg te bewaken en de kosten van de te leveren diabeteszorg te bepalen.

Diabetes is een ernstige chronische ziekte, waarbij zich veel complicaties kunnen voordoen zoals hart- en vaatziekten, blindheid en nierfalen. Deze zijn met snelle herkenning en optimale zorg te reduceren. Prof. Heine stelt dat de geringe financiële steun van zorgverzekeraars hem de afgelopen jaren heeft beperkt in het realiseren van zijn plannen.

In de brief die hij deze week aan de kamer heeft gestuurd stelt minister Hoogervorst dat diabetes voor het kabinet een prioritaire ziekte is. Het aantal diabetespatiënten in Nederland is toegenomen van 250-duizend patiënten in 1993 tot 475- duizend in 2003. Vooral het aantal patiënten met diabetes type 2, dat mede het gevolg is van overgewicht, vertoont een explosieve groei. De ziekte en sterfte als gevolg van diabetes is vergelijkbaar met die van verschillende typen kanker, zoals borstkanker, stelt Heine.

Het VU medisch centrum verricht in een eigen onderzoekscentrum in Hoorn grootschalige studies rond diabetes. Daarnaast heeft het in Amsterdam een diabetescentrum, waarin een multidisciplinair team van diabetesverpleegkundigen, diëtisten, oogartsen, diabetologen en een onderzoeksgroep psychosociale diabetologie samenwerken.


--------