OPEN UNIVERSITEIT NEDERLAND
http://www.ou.nl

Vertrouwen cruciaal in samenwerking huisarts en bedrijfsarts

Huisartsen en bedrijfsartsen met een gemeenschappelijke patiënt overleggen zelden met elkaar. De wil om samen te werken is er aan beide kanten, waarom lukt dit dan nog niet? Sociaal-psychologische factoren spelen een belangrijke rol, constateert Noks Nauta in haar proefschrift 'Een vertrouwenskwestie? Over het samenwerken van huisartsen en bedrijfsartsen'. Zij promoveert op 9 juli aanstaande aan de Open Universiteit Nederland. Met name vertrouwen blijkt een cruciale voorwaarde voor het welslagen van de samenwerking. De paradox is dat vertrouwen juist ontstaat door vaker samen te werken.

Nederland telt in 2004 ongeveer 10.000 huisartsen en bijna 3000 bedrijfsartsen. Een werknemer die een langer durende klacht of aandoening heeft, krijgt vaak met beide artsen te maken. Zeker als de klachten relevant zijn voor het werk, zoals bijvoorbeeld lage rugklachten of psychische klachten. Huisartsen en bedrijfsartsen overleggen echter zelden. In drie empirische onderzoeken onder huisartsen en bedrijfsartsen heeft Nauta inzichten uit de sociale psychologie getoetst om nader te verklaren waarom de samenwerking nog niet goed verloopt.

Vertrouwen blijkt een cruciale rol te spelen. Omdat huisartsen zich hoger in status voelen, vertrouwen ze het werk van de bedrijfsarts minder dan omgekeerd het geval is. Ze zijn daardoor minder snel geneigd samen te werken. Echter, hoe veelvuldiger het contact, hoe groter het vertrouwen. Hoe groter ook de waardering voor de samenwerking. Praktische belemmeringen in het onderlinge contact zijn op dat moment van ondergeschikt belang.

'De huidige samenwerking tussen huisartsen en bedrijfsartsen bevindt zich in een vicieuze cirkel', aldus Nauta. 'Omdat ze weinig samenwerken is het vertrouwen niet groot, terwijl het vertrouwen alleen kan groeien door veel samen te werken. Uit de evaluatie van een gezamenlijke cursus in de beroepsopleiding van huisartsen en bedrijfsartsen en uit de evaluatie van tien regionale projecten blijkt dat dit type contacten het onderlinge vertrouwen vergroot. Er zijn echter meerdere en langdurende activiteiten nodig om blijvende resultaten te boeken.' Nauta beveelt dan ook aan om contacten tussen huisartsen en bedrijfsartsen te stimuleren. Ook het bespreekbaar maken van de statusverschillen, het verhelderen van de taakverdeling en artsen bewustmaken van de wederzijdse afhankelijkheid kan de samenwerking verbeteren. Daarnaast is het belangrijk dat zowel bedrijfsartsen als huisartsen zorgen dat er geen praktische belemmeringen zijn voor het onderling contact.

Noks Nauta is bedrijfsarts en psycholoog en werkzaam als wetenschappelijk medewerker bij het Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Klachten Bewegingsapparaat (Kenniscentrum AKB). Zij verricht met name projecten op het gebied van interdisciplinair samenwerken. Het Kenniscentrum AKB is onderdeel van het ErasmusMC en maakt deel uit van het Kennisnetwerk Gezondheid en Arbeid.

De promotie van mevrouw drs. A.P. (Noks) Nauta vindt plaats op vrijdag 9 juli 2004 in het vergadercentrum Pretoria van de Open Universiteit Nederland, Valkenburgerweg 177 te Heerlen. Aanvang om 14.00 uur precies. De titel van het proefschrift is: Een vertrouwenskwestie? Over het samenwerken van huisartsen en bedrijfsartsen.