Vereniging Milieudefensie

Uitnodiging voor de pers

Winnen Zwolse scholieren of Pieter van Geel milieuweddenschap om CO2-reductie?

Ontknoping van 'The Bet' tussen staatssecretaris en scholieren

Amsterdam/Den Haag, 7 juli 2004--- Vrijdag wordt de uitslag bekendgemaakt van de weddenschap tussen staatssecretaris Van Geel en leerlingen van het Agnieten College uit Zwolle. In februari hebben zij elkaar uitgedaagd: wie kan in twee maanden tijd de eigen CO2-uitstoot met het hoogste percentage verminderen? Op feestelijk wijze zullen in het VROM-gebouw de resultaten op grote spandoeken worden onthuld. Staatssecretaris en leerlingen zullen met elkaar in gesprek gaan over energiebesparing en ter afsluiting is er een Caribisch getinte borrel met muziek en zomerse cocktails.

Dat de scholieren het goed hebben gedaan, is zeker. Zo hebben zij onder andere zelfgemaakte folders over energiebesparing uitgedeeld op straat, voorlichting gegeven aan alle brugklassen, rode kaarten uitgedeeld aan docenten die milieuonvriendelijk gedrag vertoonden en de directie overtuigd om over te stappen op groene stroom. Tijdens een schoolreis naar Italie hebben de fanatieke jongeren ook hun Italiaanse medestudenten voorgelicht en bij het project betrokken.

Als de scholieren de weddenschap winnen, krijgen ze van de staatssecretaris tweeduizend euro om te besteden aan energiebesparende maatregelen of voorlichtingsmateriaal over energiebesparing. Wint de staatssecretaris, dan moeten de leerlingen opnieuw posters en folders gaan maken en voorlichting gaan geven in de eigen omgeving.

Wie:Staatssecretaris Van Geel en leerlingen Agnieten College uit Zwolle Wat:Uitslag milieuweddenschap 'The Bet' om CO2-uitstoot terug te dringen Wanneer:Vrijdag 9 juli, 16.00 - 17.00 uur Waar:Ministerie van VROM, Rijnstraat 8, Den Haag

'The Bet' is een initiatief van Jongeren Milieu Actief (JMA) en heeft alles te maken met het Kyoto-verdrag. Europese landen spraken in 1997 in Kyoto (Japan) af hun CO2 uitstoot met acht procent te verminderen vóór het jaar 2012. Omdat er nog maar weinig van is terechtgekomen, gaan jongeren zelf aan de slag en geven ze het goede voorbeeld! Met 'The Bet' bewijzen zij dat je met eenvoudige maatregelen in huis en op school al makkelijk acht procent CO2 kunt besparen. Tussen januari en mei zijn zo'n 1300 jongeren in Overijssel, Gelderland en Brabant een 'Bet' aangegaan met plaatselijke bestuurders en bedrijven.

Jongeren die meedoen aan The Bet krijgen van JMA een boekje met bespaartips. Besparingen zijn gericht op gedragsveranderingen en kleine technische maatregelen. Met cijfers van het CBS en het RIVM heeft JMA uitgerekend wat een gemiddeld huishouden en een gemiddelde school aan CO2 uitstoot en hieraan gekoppeld wat een besparingsactie oplevert. De scholieren houden op een website hun inspanningen bij.

JMA is een vereniging voor en door jongeren tussen de 12 en 28 die zich inzetten voor het verbeteren van het milieu. JMA is de jongerenorganisatie van Milieudefensie.
---
Meer informatie: www.thebet.nl JMA: Tessel Hofstede 020 5507 436, vrijdag ter plekke: 06 41357948