Algemene Inspectiedienst (AID)

Ontduiking superheffing melk
Kerkrade, 7 juli 2004

De Algemene Inspectiedienst (AID) heeft afgelopen week een fraudeonderzoek opgestart in verband met ontduiking van de Superheffing op melk. Hierbij zijn vijf verdachten, een melkveehouder en een verantwoordelijke en medewerkers van een melkfabriek in Twente, aangehouden en verhoord. Bij het onderzoek is komen vast te staan dat in de periode van maart 2000 tot en met april 2003, ruim 280.000 liter melk buiten de officiële en verplichte melkquotum boekhouding is gehouden. Deze melk werd ook niet aangemeld bij de Centrale Organisatie Superheffing (COS). Hierdoor ontdoken de verdachten over een deel van deze hoeveelheid melk de te betalen superheffing, omdat deze boven de melkquota van die jaren ging.

Verder onderzoek zal moeten uitwijzen welk bedrag aan superheffing is ontdoken maar het gaat in ieder geval om meerdere tienduizenden Euros.

De aangehouden verdachten zijn inmiddels in vrijheid gesteld en de AID maakt proces-verbaal tegen hen op. De AID denkt nog enkele weken nodig te hebben voor nader onderzoek en afronding van deze zaak.

Deze fraude kwam aan het licht bij een routine controle door de COS van de boekhouding van de melkveehouder en de melkfabriek. Daarbij bleek dat de melkfabriek buiten de reguliere melkgelden, extra betalingen had gedaan aan de veehouder. Hierdoor ontstond het vermoeden er sprake was van een illegale levering van melk. Hierop werd door de COS aan de AID gevraagd een nader onderzoek in te stellen. Tijdens het onderzoek van de AID bleek de administratie van de melkfabriek diverse bewijsstukken te zijn verwijderd en/of vernietigd. Op basis van de reguliere melkadministratie wordt jaarlijks opgave gedaan aan de COS van alle gekochte hoeveelheden melk van elke leverancier. Deze opgave is verplicht om te bepalen of de leverancier superheffing verschuldigd is.

Regeling Superheffing
In Nederland heeft elke melkveehouder een quotum melk die hij aan de zuivelfabriek kan leveren. Al deze quota tezamen vormen het quotum voor de lidstaat Nederland in de Europese Unie. Na afloop van het Superheffingjaar (1 april 31 maart) wordt een landelijke inventarisatie gehouden. Komen de melkveehouders in de lidstaat Nederland in totaliteit onder het landelijk quotum, wordt het verschil verrekend met de melkveehouders die boven hun individueel quotum aan de Zuivelfabriek hebben geleverd. Indien een veehouder meer heeft geleverd dan zijn quotum, dient hierover superheffing te worden betaald.

In de bedrijfsvoering houden de melkveehouders rekening met hun quotum en zullen ze proberen geen melk boven het quotum aan de zuivelfabriek te leveren. Bij gewenste groei van het bedrijf zijn melkveehouders genoodzaakt melkquotum bij te kopen. Dit verhoogt de kostprijs.

Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot één de persvoorlichters van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, 06 - 21522449 of 06 - 48132318.