Snelle watersport op het Bergumermeer blijft verboden
Bron: Rechtbank Leeuwarden

Datum actualiteit: 9-07-2004

Verzoekster exploiteert een camping- en horecabedrijf aan het Bergumermeer. Een deel van het Bergumermeer was sinds 1999 aangewezen als snelvaargebied, zodat gasten van verzoeksters bedrijf op dit meer de snelle watersporten konden beoefenen. Op 25 maart 2003 hebben Gedeputeerde Staten van Fryslân het besluit "Aanwijzing gebieden voor snelle motorboten en waterskiën 2003" vastgesteld, op grond waarvan onder andere het snelvaargebied op het Bergumermeer per 1 april 2003 is opgeheven. Hangende de bezwaarprocedure is het snelvaarverbod voor het Bergumermeer ten behoeve van verzoekster geschorst. De voorzieningenrechter van de rechtbank was vorig jaar, blijkens zijn uitspraak van 3 augustus 2003, van oordeel dat een onvoldoende belangenafweging had plaatsgevonden. Zie voor de uitspraak van 3 augustus 2003 'AI0848'

Op 21 april 2004 heeft verweerder, beslissend op de ingebrachte bezwaren, het aanwijzingsbesluit 2003 gewijzigd en is het "Besluit aanwijzing gebieden voor snelle motorboten en waterskiën 2004" vastgesteld. Bij dit besluit is het snelvaarverbod op het Bergumermeer gehandhaafd. Verzoekster heeft beroep ingesteld bij de rechtbank en heeft voorts opnieuw aan de voorzieningenrechter verzocht het besluit te schorsen.

Dit verzoek is door de voorzieningenrechter op 1 juli 2004 afgewezen. De voorzieningenrechter is van oordeel dat toepassing van het provinciale beleid, waarin de bestaande snelvaarmogelijkheid op het Bergumermeer niet langer wenselijk wordt geacht, voldoende gemotiveerd en niet onredelijk is. Uit onderzoek naar eventuele nadelige financiële effecten voor verzoekster is niet gebleken van een zodanige schade dat het aanwijzingsbesluit niet genomen had mogen worden, zonder op voorhand over te gaan tot toekenning van schadevergoeding. Voorts acht de voorzieningenrechter het niet onredelijk dat aan verzoekster niet alsnog een overgangstermijn is gegund. De invoering van het snelvaarverbod is tijdig aangekondigd, zodat verzoekster hierop ruim vóór het watersportseizoen 2004 heeft kunnen anticiperen.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AP9373

Zie het origineel