Gemeente Haarlem


9 juli 2004
Concernstaf

193/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Kadernota 2004 vastgesteld door de raad

Merendeel bezuinigingsvoorstellen van het college door gemeenteraad overgenomen

Tijdens de behandeling van de Kadernota 2004 op 5 en 7 juli heeft de raad bijna alle bezuinigingsvoorstellen overgenomen die het college van B&W begin juni heeft gepresenteerd. Wel heeft het college op verzoek van een ruime meerderheid van de raad de voorgestelde bezuiniging op de bibliotheek in Haarlem Oost ingetrokken.

Het voorstel van het college om de plannen voor een nieuwe filiaal van de bibliotheek in Haarlem Oost stopt te zetten, is niet door de raad overgenomen. Het college komt binnenkort met een voorstel waarin gekozen wordt voor of een jeugdbibliotheek of een filiaal voor jeugd én volwassen. De locaties die in het voorstel worden bekeken zijn de huidige locatie (Van Zeggelenplein) en het Reinaldahuis.


Opvallende zaken

. De verlaging van de subsidie met 10% aan de Stichting Sportsupport is niet overgekomen door de raad.
. Een bedrag van 400.00 euro (uit het budget voor 'onderhoud en beheer') dat nog niet besteed was, heeft de raad bestemd voor groen. Uitgangspunt bij de besteding is de integrale aanpak van onderhoud en verbetering van de openbare ruimte.
. De raad heeft het college de opdracht gegeven mogelijke locaties voor de nieuwe vestiging van het VVV te onderzoeken. De Vishal die op dit moment als expositieruimte functioneert is een mogelijke optie. De subsidie voor de Vishal blijft behouden.
. Het college heeft in aanvulling op de eerdere voorstellen een voorstel gedaan om de leges bij evenementen te verhogen. Dit voorstel is door de raad overgenomen.
. De raad wenst nauw betrokken te worden bij de fusievoorstellen van de VMBO-scholen en de 18 miljoen euro die in de nieuwbouw geïnvesteerd gaat worden.
. De voorgestelde bijdrage aan de gebouwgebonden exploitatie van de Toneelschuur van E 70.000 per jaar (voor 2005 en 2006) is door de raad teruggedraaid.

Vervolgtraject
Het totale bedrag aan bezuinigingen in de Kadernota blijft met de verschuivingen in de voorstellen nagenoeg gelijk. Dit betekent dat de 2e fase van de bezuinigingsvoorstellen nog eens 7 miljoen besparingen moet opleveren. Voorstellen hiervoor worden op dit moment voorbereid door ambtelijke werkgroepen. Begin september zal het college deze voostellen aanbieden aan de raad. Bij het aanbieden van de Begroting 2005 zal het college haar keuze voor bezuinigvoorstellen bekend maken. De begroting wordt begin november door de Raad behandeld.

Jaarrekening 2003 vastgesteld
In dezelfde vergadering waarin de kadernota is behandeld is ook de Jaarrekening (financieel jaarverslag) 2003 door de raad vastgesteld. Mede naar aanleiding van het onderzoek van de Rekenkamercommissie heeft de raad verzocht in de toekomst de Jaarrekening op een aantal punten te verbeteren. De Jaarrekening moet inzichtelijker worden en duidelijker aangeven wat er met gemeenschapsgeld gebeurt. Het college komt in oktober komt met verbeterplan.


---

De beleidsterreinen die in de 2e fase worden onderzocht op mogelijke bezuinigingen zijn: bestuursorganen en ondersteuning; burgerzaken en wonen; economie, water en recreatie; bijstand en minimabeleid; maatschappelijke dienstverlening.


Marie-José van Lent, Communicatieadviseur
023-5113131
023-5113441
mjlent@haarlem.nl
---- --