Gemeente Amsterdam

Gemeente en Amsterdams Voortgezet Onderwijs investeren extra in aanpak dreigend lerarentekort
40 voltijdarbeidsplaatsen leraren gered
9 juli 2004 - Herbert Raat

Om 40 arbeidsplaatsen van leraren die nu met ontslag worden bedreigd te behouden, investeren het Amsterdams voortgezet onderwijs (VO) en de gemeente in totaal EUR 460.000. Deze extra investering is nodig om het toekomstige lerarentekort tegen te gaan. De situatie doet zich voor dat er nu nauwelijks een lerarentekort is, terwijl uit berekeningen blijkt dat in het VO in Amsterdam vanaf 2006 weer honderden nieuwe leraren nodig zijn, vooral door vergrijzing.

Een inventarisatie bij de vier grootste VO-schoolbesturen in Amsterdam (ISA, Esprit, MSA en ROC van Amsterdam) laat zien dat de scholen aan het einde van dit schooljaar personeel voor 75 voltijdarbeidsplaatsen (fte's) zullen moeten ontslaan. Diverse Rijksoverheidsmaatregelen leiden momenteel tot het overschot van leraren: korting op subsidies voor allochtone leerlingen, beperking van leerwegondersteunend onderwijs en de dreiging van de drastische beperking van het achterstandsbeleid. Ook is de terugloop van nieuwkomers (kinderen van vluchtelingen) een oorzaak van het tijdelijke overschot.

De wethouder Onderwijs, Ahmed Aboutaleb, heeft de minister van Onderwijs, Maria van der Hoeven, gevraagd om een bedrag van EUR 220.000 bij te dragen. De minister heeft aangegeven nog geen antwoord op dit verzoek te kunnen geven. De bijdrage wordt na de zomer in de Tweede Kamer behandeld. Toch gaan het Amsterdamse VO en de gemeente in de tussentijd door met het opzetten van de lerarenpool voor het behoud van 40 arbeidsplaatsen.

Ahmed Aboutaleb: "Ik kan niet wachten op de Haagse molens. Die malen erg traag, terwijl ik brieven krijg van docenten die met ontslag worden bedreigd. De voorgenomen Rijksbezuinigingen op onder andere het onderwijsachterstandenbeleid leiden ertoe dat, naast het wegvallen van ondersteunend onderwijs, ook veel onderwijzers hun baan dreigen kwijt te raken. Dit betekent een ramp voor het onderwijs in Amsterdam en voor de toekomst van haar jeugd. Door de extra investering van scholen en gemeente kunnen we leraren binnenboord houden die we straks zo hard nodig hebben. Ik heb ook een dringend beroep gedaan op de minister zodat ook zij haar verantwoordelijkheid neemt om de consequenties van de bezuinigingen op te vangen."

Financiën

Scholen en gemeente kunnen met de extra investering circa 40 van de 75 met ontslag bedreigde fte's in dienst te houden om zo vooruit te lopen op het toekomstige lerarentekort. De loonkomsten voor 40 arbeidsplaatsen bedragen 2,2 miljoen euro. De betrokken schoolbesturen denken van dit bedrag 80% te kunnen dekken uit ziektevervanging en door leraren met voorrang te benoemen op vacatures die gedurende het jaar ontstaan. De besturen zullen garant staan voor de salariskosten. Voor de resterende 20%, te weten EUR 440.000, zijn gemeente en schoolbesturen overeengekomen elk 10% van de salariskosten te betalen. Naast deze EUR 220.000 draagt de gemeente ook EUR 20.000 bij aan de kosten voor het beheer van de lerarenpool waarin deze leraren terechtkomen.

Achtergrond

Een aantal VO-scholen moet nu afscheid nemen van (veelal tijdelijk) personeel dat in de loop van hetzelfde of het volgende schooljaar weer hard nodig is. In het overgrote deel van de gevallen gaat dit om jonge, pas aangestelde, enthousiaste medewerkers, waar de scholen veel energie (en geld) in hebben gestoken. Personeel dat nu verdwijnt, is moeilijk terug te halen, heeft het verleden geleerd.

En het is nog schrijnender dat de afgelopen paar jaar rond nieuw personeel allerlei voorzieningen zijn opgebouwd: de begeleiding van zij-instromers op de werkplek, de opleiding van coaches, de inrichting van maatwerkopleidingen, de vorming van assessmentcentra en de opleiding van onderwijsassistenten. Onderwijs en gemeente, verenigd in het Amsterdams Platform Onderwijsmarkt (APO), willen dit in stand houden. De eerste golf van lerarentekorten enkele jaren geleden heeft duidelijk gemaakt dat juist het ontbreken van structurele voorzieningen de kwaliteit en het onderwijs in gevaar brengt.

Pb-136

© Gemeente Amsterdam