Openbaar Ministerie

Persberichten

Leeuwarden, 9 juli 2004

Openbaar Ministerie wil sluiting kliniek Eye4Care

Het Openbaar Ministerie heeft op 7 juli 2004 bij de rechtbank te Leeuwarden de sluiting van de praktijk voor alternatieve behandelwijzen Eye4Care te Harlingen gevorderd. Het betreft hier een zogenaamde voorlopige maatregel die - indien door de rechtbank bevolen
- van kracht kan blijven totdat de rechterlijke einduitspraak in de strafzaak onherroepelijk is geworden.

Aanleiding tot het verzoek zijn de resultaten van het politieonderzoek dat in opdracht van het OM werd ingesteld naar Eye4Care, nadat de Inspectie voor de Gezondheidszorg op 15 maart jl. bij het Openbaar Ministerie aangifte had gedaan van vermeende strafbare feiten van medewerkers van de kliniek, waarbij patiënten gezondheidsrisicos zouden lopen.

Uit het politieonderzoek is de verdenking ontstaan dat er in de kliniek alternatieve behandelwijzen worden uitgevoerd waarbij tevens medische handelingen worden verricht waartoe de behandelaars niet bevoegd zijn. Dit betekent dat er sprake is van handelen in strijd met artikel 96 lid 1 van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg. (Wet BIG)

Het Openbaar Ministerie is voornemens twee mannen die de dagelijkse leiding van de kliniek vormen, op grond van eerdergenoemd artikel te vervolgen voor de meervoudige economische kamer.

De beslissing van de rechtbank op het verzoek van het OM wordt in de loop van volgende week verwacht.