Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 212 JA
Datum: 9 juli 2004

Bijzonder(e) fietsen in de Alde Feanen

"Ooit gehoord van scooterbike, velo-plus, o-pair, double rider of duo fiets?" Deze zomer kan iedereen deze innovatieve fietsen uitproberen in Nationaal Park 'de Alde Feanen'. Gedeputeerde van de provincie Fryslan, de heer P.A. Bijman, heeft op 9 juli om 14.30 uur. de fietsen op ludieke wijze in gebruik genomen. Dat gebeurde op locatie "De Veenhoop Watersport en Recreatie", Eijzengapaed 8, De Veenhoop. Vanaf daar werd er gefietst en gevaren naar it Wiid te Earnewâld waar een afsluitende bijeenkomst werd gehouden.

De fietsen zijn aangeschaft uit projectgelden van Interreg IIIB project "MoPark", wat staat voor Mobility & National Parks. De Alde Feanen draait mee in dit internationale project, waarin 8 nationale parken uit 6 landen samenwerken aan de realisatie van duurzame mobiliteit in natuurgebieden. De provincie Fryslân heeft dit project ontwikkeld en voert nu ook de regie. De Friese projectonderdelen worden uitgevoerd in samenwerking met het overlegorgaan van het Nationaal Park, it Fryske Gea, IVN, VVV Earnewâld en het Cartesius Instituut.

De fietsen zijn deze zomer te huur op drie verschillende punten in of aan de rand van het Nationaal Park: De Veenhoop, Grou en Earnewâld. De bedoeling is om met de nieuwe fietsen het fietstoerisme in het gebied te promoten en nieuwe doelgroepen (zoals mindervaliden of jongeren) aan te trekken. Er is voor elk wat wils. De duofiets zal vooral veel 'fun' opleveren, want wanneer zit je nu naast elkaar op de fiets! Of meer praktisch, de velo-plus: een fiets waar een complete rolstoel op kan. Alle modellen zijn te bewonderen op de website van het project: www.mopark.net. Daar staat ook alle informatie over de verhuurmogelijkheden.

Naast het stimuleren van milieuvriendelijk recreëren speelt binnen het project het opdoen van ervaring met nieuwe technologieën een rol. Op dit moment wordt gewerkt aan een elektrische praam, een fietspont op zonnecellen, GPS in bootjes en het plaatsen van webcams. De natuur moet op deze manier een ware "beleving" worden!


---- --