Provincie Zuid-Holland

Vergadering GS 6 juni 2004

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 6 juli 2004. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten van de GS-vergadering vindt u door onderaan deze pagina op 'meer' te klikken.

Beantwoording vragen CDA over de ondertiteling bij RTV West (nr.1897)RTV West en RTV Rijnmond hebben in 2003 subsidie ontvangen voor een proef met de ondertiteling van nieuwsuitzendingen voor doven en slechthorenden. Deze proef is succesvol verlopen. Gelet op de financiële problemen bij de omroepen heeft men in het kader van het reddingsplan stevig moeten saneren. Dit heeft bij RTV West geleid tot vacatures bij de redactie voor dovenondertiteling. Om de ondertiteling weer te kunnen verzorgen heeft RTV West de afgelopen periode nieuwe mensen opgeleid. Half juni kon RTV West de ondertiteling van de nieuwsuitzendingen weer hervatten. De vragensteller wil o.a. weten of er financiële consequenties verbonden zijn aan het feit dat er enige tijd niet is ondertiteld. GS geven aan dat de eventuele consequenties, voor de subsidiering in 2004, achteraf bij de definitieve subsidievaststelling zal worden vastgesteld.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder gedeputeerde staten en provinciale staten/proviniciale staten/schriftelijke vragen.

Brief Noord- en Zuid-Holland aan Minister van VROM over de Nota Ruimte De provincies Noord- en Zuid-Holland hebben een gezamenlijke verkenning afgerond naar de verstedelijkingsmogelijkheden in het gebied tussen Haarlem-Schiphol-Alphen-Leiden en Katwijk: de "Verkenning Noordwestflank Deltametropool'. Nu is het tijd voor de uitwerking van deze verkenning. In een brief aan minister Dekker doen beide provincies het voorstel om een studie te doen naar de verstedelijkingsopgave tussen 2010 en 2030 voor het gebied binnen de ruit Katwijk-Alphen aan den Rijn-Hoofddorp-Haarlem (KAHH). Dit gebeurt in samenhang met andere regionale vraagstukken zoals: de benodigde ruimte voor waterbeheer, benodigde infrastructuur, hoeveelheid groen, benodigde bedrijventerreinen, de ontwikkeling van de noordwestzijde van het Groene Hart, de opgaven m.b.t. glastuinbouw en Greenport-ontwikkeling (ontwikkeling van (glas)tuinbouwgebieden en de bollen- en sierteelt met internationale economische uitstraling). Resultaat van de uitwerking is een gezamenlijk gedragen ontwikkelingsbeleid voor het studiegebied.

De betrokken partijen worden door middel van een brief, met daarbij gevoegd de brief die wordt gestuurd aan minister Dekker, op de hoogte gebracht van het voorstel van de provincies Noord- en Zuid-Holland.

Arbeidsdeelname jongeren verhogenGS en de drie Zuid-Hollandse Regionale Platforms Arbeidsmarkt (RPA) - Rijn-Gouwe, Haaglanden en Rijnmond - willen de arbeidsparticipatie van jongeren verhogen. Op 23 maart 2004 zijn hiervoor met de Platforms convenanten ondertekend. Doel van de convenanten is om meer jongeren een startkwalificatie voor de arbeidsmarkt te laten halen om zo hun arbeidsparticipatie te verhogen. De RPA's hebben alledrie een regionaal actieplan geschreven waarin verschillende projecten staan beschreven. Uit de regionale actieprogramma's zijn drie projecten geselecteerd, die worden uitgewerkt en ingediend voor een Europese subsidie. Het gaat om de projecten Leerparkontwikkeling, Kennismakelaar/ regioregisseur en Aanpak voorkomen voortijdig schoolverlaten.

Beantwoording vragen SP over bodemsanering polder Stededijk in Dordrecht (nr. 1900)Dhr. B. Vermeulen (SP) wil weten of de geplande sanering van de polder Stededijk (Stort van Troost) is stilgelegd. De vragensteller wil weten of het klopt dat er aanvankelijke door de provincie een bedrag van 13miljoengulden beschikbaar is gesteld om de polder te saneren. Daarnaast wil de vragensteller weten of GS vinden dat een urgente sanering gezien de mate van verontreiniging noodzakelijk is. In de beantwoording zegt het college van GS dat het gemeentebestuur van Dordrecht per 1 januari 2003 bevoegd gezag heeft op het gebied van bodemsanering. De gemeente is op dit gebied verantwoording schuldig aan het ministerie van VROM, niet aan de provincie Zuid-Holland. Ook zegt het college dat de sanering van de locatie polder Stededijk nooit deel heeft uitgemaakt van het definitieve provinciale werkprogramma Bodemsanering 2000-2004. Er hebben gesprekken tussen de gemeente Dordrecht en het Ministerie van VROM plaatsgevonden, maar dat dit niet heeft geresulteerd in extra budget.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder gedeputeerde staten en provinciale staten/proviniciale staten/schriftelijke vragen.

Beantwoording vragen CDA over geurbeleid in het Rijnmondgebied in relatie tot Huisman-Itrec (nr 1878)Naar aanleiding van een werkbezoek aan bedrijventerreinen in Schiedam hebben de statenleden A.C.M.Kuntze, J.J.Volmuller en J.G.P.Verbeek(CDA) vragen gesteld. Het bedrijf Huisman-Itrec heeft, tijdens het werkbezoek, een aantal zaken aan de orde gesteld over het geurbeleid van de gemeente Schiedam. De gemeente Schiedam heeft het bedrijf een vergunning afgegeven waarin de aangevraagde spuitactiviteiten zijn geweigerd. De vragensteller wil weten of de provincie vindt dat de gemeente Schiedam hiermee een strenger geurbeleid voert dan de provincie. In de beantwoording zegt het college dat er hier geen sprake van is. GS geven wel aan dat er een verschil is in invulling van het landelijk- en provinciaalbeleid in het Rijnmondgebied. In het provinciale stankbeleid is een uitzonderingspositie voor het Rijnmondgebied vastgelegd. Inmiddels heeft het bedrijf na overleg met de gemeente Schiedam een nieuwe vergunningaanvraag ingediend. Het college van B enW van Schiedam heeft onlangs een gedoogbeschikking vastgesteld, waarin staat dat het bedrijf tot uiterlijk 1 april 2005 de verfspuitactiviteiten uit mag voeren. Naar verwachting is hiermee door de betrokken partijen zelf de door de vragensteller geconstateerde impasse doorbroken.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder gedeputeerde staten en provinciale staten/proviniciale staten/schriftelijke vragen.

Aanbieding jaarverslag van de bezwarencommissie-AwbGS hebben het jaarverslag van de bezwarencommissie toegezonden aan PS. In de aanbiedingsbrief bij het verslag geeft het college aan dat zij in het gehaalde percentage afgedane zaken van bijna 49% een positieve ontwikkeling ziet. Streefcijfer voor 2003 was 45%. GS stellen voor het niveau in 2004 tenminste te handhaven. Daarnaast wordt geconstateerd dat de aanbeveling van de commissie over verbetering van de bekendmaking van provinciale landschapsverordeningen past in de provinciale Communicatievisie. Door middel van een aantal gebiedsgerichte advertenties wordt invulling gegeven aan de wens van de commissie informatievoorziening aan burgers te verbeteren. GS stellen de bezwarencommissie tenslotte in de gelegenheid een standpunt te bepalen over het instrument mediation als alternatief voor de bezwarenprocedure.

Aankoopstrategieplan voor de Nieuwe DriemanspolderGS hebben ingestemd met het aankoopstrategieplan voor de Nieuwe Driemanspolder ten westen van Zoetermeer. De benodigde gronden zullen in eerste instantie worden verworven op basis van minnelijke verwerving en volledige schadeloosstelling. Na vaststelling van de bestemmingsplannen zal dit indien nodig gebeuren op basis van onteigening. Het aankoopstrategieplan wordt nu aangeboden aan het Ministerie van LNV. De Dienst Landelijk Gebied (DLG) van dit departement krijgt de opdracht om het plan uit te voeren. DLG zal eens per jaar rapporteren over de voortgang van de grondverwerving. Na 2 jaar zal een evaluatie plaatsvinden over de wijze van grondverwerving.

Ontwerpnotitie "Brijnbeleid"Tuinders en boomtelers pompen grondwater op, ontzilten het om te gebruiken als gietwater en voeren het afvalwater met verhoogd zoutgehalte af terug de bodem in. Brijn is restwater van ontziltingsinstallaties. Brijnlozingen vinden met name plaats in de glastuinbouw- en boomteeltsector. GS willen brijnlozingen in 2010 verbieden. In een ontwerpnotitie is een overgangsbeleid vastgesteld om de brijnlozingen op 1 januari 2010 uiteindelijk helemaal te verbieden. Na 1 januari 2010 is alleen ontheffing mogelijk als er geen alternatieven beschikbaar zijn en bovendien voldaan wordt aan de regionale regelgeving.

Eerste partiële herziening streekplan Zuid-Holland Oost 2003Het streekplan Zuid-Holland Oost is op 12 november 2003 vastgesteld door Provinciale Staten. Onlangs is gebleken dat de bebouwingscontour van de gemeente Gorinchem ter hoogte van de woningbouwlocatie Laag Dalem Zuid in het streekplan onjuist is aangegeven. Door deze eerste partiële herziening van het streekplan Zuid-Holland Oost wordt het mogelijk om deze bouwlocatie van de gemeente Gorinchem goed te keuren. Ook wordt er hierdoor de archeologische vindplaats uit het Neolothicum gevrijwaard van bebouwing. Het ontwerp van de Eerste partiële herziening ligt 18 augustus tot en met 14 september 2004 ter inzage.

Verleende subsidiesGS hebben besloten de volgende subsidies toe te kennen:


- ¤105.000,- voor het project 'Zonnestroomgevel woontoren Rijswijkseplein' van Ceres Projecten;- ¤140.000,- voor het project 'Zonnestroom op schoolgebouwen' van de gemeente Den Haag;- ¤267.820,- voor het project 'Duurzame warmte en koude voor 104 woningen in de wijk Aqua Vicus' van Raewijck Bouwplanontwikkeling;- ¤190.000,- aan het Zuid-Hollands Bureau voor Toerisme voor de uitvoering van 'Strategisch Productontwikkelings- en Promotieplan';- ¤879.205,- uit het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing voor de gemeente Moerkapelle;- ¤ 3.013.496,- uit de 'Vinex-subsidie' voor 658 woningen Zuid-Hoflandse Polder;- ¤ 50.000,- voor de Stichting Kunstuitleen Gouda;- ¤ 49.420,- voor de gemeente Alphen aan den Rijn voor publieksactiviteiten en ontplooien van cultureel ondernemerschap;- ¤137.340,- voor het bibliotheekvernieuwingsplan Zuid-Holland zuidoost van ProBiblio;- ¤200.000,- voor de gemeenten Westland en Midden Delfland voor de uitvoering van het regionale culturele programma 'Tussen Kust en Kunst'.

KoopstromenonderzoekGS hebben besloten ¤156.733,- beschikbaar te stellen voor het koopstromenonderzoek. Dit is een onderzoek naar de waardering van consumenten van regionale centra en meubelconcentraties. Het onderzoek vindt in de gehele Randstad. Ook de provincies Utrecht en Noord-Holland dragen bij in de totale kosten van ¤563.973,- . Het onderzoek wordt uitgevoerd door Goudappel Coffeng.

Geen stimuleringsbijdrage voor fusieproces Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg (KRV)De stuurgroep fusieproces KRV heeft een stimuleringsbijdrage voor de vrijwillige fusie bij GS aangevraagd. GS hebben de aanvraag van de stuurgroep fusieproces KRV geweigerd. De stuurgroep fusieproces KRV had uit de media vernomen dat de gemeenten Ter Aar, Liemeer en Nieuwkoop een stimuleringsbijdrage van ¤100.000,- hadden ontvangen. Deze subsidie is op basis van andere gronden toegekend.

KlinkerbergerplasAlle financiële en operationele zaken inzake het beheer van de Klinkerbergerplas worden in een bestuurlijk overleg met de gemeenten Oegstgeest en Warmond besproken. De gemeenten krijgen hierdoor meer zeggenschap. Vanaf 2008 dragen de gemeenten jaarlijks 41% van de beheerslasten bij, te weten ¤58.247,-. De provincie betaalt de overige 51%. In de jaren 2005, 2006 en 2007 betalen de gemeenten resp. ¤32.050,-, ¤38.713,- en ¤38.728,-. Lees ook het persbericht.

VerkeersveiligheidDe provincie heeft van het ministerie van Verkeer en Waterstaat een bedrag ontvangen van ¤ 1,6 miljoen voor gedragsbeïnvloedende verkeersprojecten. Voor stimulering van regionale projecten en activiteiten op het gebied van gedragsbeïnvloeding in het verkeer is afgesproken dat deze door het Provinciaal Orgaan Verkeersveiligheid Zuid-Holland wordt uitgevoerd. Zie ook: http://www.zuid-holland.nl/algemeen/bestuur/gs/besluitenlijst_gs/besluitenlijst_gs.jsp