Gemeente Amsterdam

Website voor kinderen en jongeren met een communicatiehandicap 9 juli 2004 - Kijkstad
De gemeente Amsterdam en de BOSK maken het mogelijk dat 100 kinderen en jongeren met een handicap uit Amsterdam vanaf het najaar van 2004 toegang kunnen krijgen tot de website www.kijkstad.nl. Kijkstad is een website van de BOSK voor kinderen en jongeren die voor hun communicatie gebruik maken van symbolen. De kinderen die gebruik (kunnen) maken van Kijkstad hebben vaak ernstige communicatiebeperkingen waardoor lezen en/of schrijven veel problemen geeft of door hun handicaps niet mogelijk is.

De kinderen en jongeren die mee doen aan Kijkstad krijgen een training, de software die toegang geeft tot Kijkstad wordt op hun computer geïnstalleerd. Ook komt er een bijeenkomst waar alle Amsterdamse kinderen die meedoen in dit project, elkaar zullen ontmoeten en samen gaan internetten via Kijkstad.

Kijkstad

In maart 2002 heeft Inge van Gils, inwoner van Amsterdam, de virtuele gemeenschap Kijkstad geopend. Kijkstad is een website voor jongeren die niet kunnen communiceren via het alfabet. Voor hun communicatie maken ze gebruik van symbolen en pictogrammen. Meestal zijn het kinderen/jongeren met meervoudige handicaps of ernstige communicatiebeperkingen. Met Kijkstad wordt getracht het sociaal isolement van deze jongeren te doorbreken.

Binnen Kijkstad kunnen deze jongeren elkaar ontmoeten en met elkaar kletsen. Samen een spelletje spelen, e-mail versturen of schrijven in een dagboek. Omdat er op de website gebruik gemaakt wordt van een symbolendatabase kan iedereen zijn eigen symbolen gebruiken. Deze symbolen kunnen worden vertaald in andere symbolen, in pictogrammen of in tekst. Kijkstad biedt de jongeren de mogelijkheid om hun grenzen te verkennen.

Amsterdam

De gemeente Amsterdam financiert een project om 100 kinderen en jongeren met een handicap in Amsterdam toegang tot Kijkstad te bieden.

Kijkstad zoekt Amsterdamse kinderen en jongeren die:
* met behulp van symbolentaal willen internetten via Kijkstad
* niet met symbolen werken, maar wel erg veel moeite hebben met taal
* thuis een computer met een internetverbinding kunnen gebruiken.

Voor de realisering van het project wordt samengewerkt met kennis- en expertisecentrum Viataal, een organisatie voor zorg en onderwijs voor mensen met beperkingen in horen, zien en communicatie.

Aanmelden

Kinderen die mee willen doen aan Kijkstad kunnen zich van 1 juli tot 15 november 2004 kosteloos aanmelden bij de BOSK. Telefoon (030) 245 90 90, e-mail info@bosk.nl. Na aanmelding ontvangen de deelnemers uitgebreide informatie over het project en informatie over de gezamenlijke bijeenkomst met alle Kijkstad-bewoners in Amsterdam.

© Gemeente Amsterdam