Provincie Gelderland

|                                            |Nr.    |2003-322     |
|                                            |Arnhem,|9 juli 2004  |
PROVINCIE STEUNT PARTICULIER BOS- EN LANDGOEDBEHEER

E 259.653,- subsidie naar 31 projecten

Dit jaar heeft de provincie Gelderland voor een bedrag van E 259.653,-- aan subsidies toegekend aan 31 projecten van particuliere bos- en landgoedeigenaren. Het geld is vooral bedoeld voor het wegwerken van achterstallig onderhoud. De subsidies komen uit het Fonds Vernieuwing Landelijk Gebied. Dit fonds is ingesteld omdat de provincie veel waarde hecht aan een goed beheer van onder andere natuur, bos en landschap.

Alle ingediende projecten zijn volgens bepaalde criteria beoordeeld en tegen elkaar afgewogen. Belangrijkste criteria voor de subsidietoekenning zijn de urgentie van onderhoud of herstel en de waarde en/of kwetsbaarheid van het landschap. Een andere voorwaarde is dat het landgoed opengesteld is voor publiek. Per project per jaar stelt de provincie maximaal E 22.690,-- beschikbaar voor het wegwerken van achterstallig onderhoud aan landgoedelementen, maximaal 75% van de kosten wordt gesubsidieerd. Jaarlijks is een budget van ruim een kwart miljoen beschikbaar.

Onder andere de volgende projecten kregen een financiële bijdrage van de provincie:

Landgoed Ampsen te Lochem
Vervanging van de geheel verdwenen beschoeiing, het afkalven van de walkant tegengaan en de historische strakke grachtlijn herstellen. De kasteelgracht om het monumentencomplex Ampsen is medebepalend voor de beleving en uitstraling van het landgoed.

Landgoed Oosterhout te Oosterhout
Het landgoed met hoge natuurwaarden wordt geheel ingesloten door bebouwing. Geleiding en aanpassing landschappelijke elementen, in verband met een aanliggende nieuwbouwwijk, versterking bestaande elementen en aanleg nieuwe wal.

Pinetum "De Belten" te Vorden
Revitalisering pinetum; verbeteren van de bodem t.b.v. meereizende naaldboomcollectie door middel van bemesting, en aanvullen uitval door middel van aanplanten. De exotische boomcollectie is uniek en kwetsbaar voor huidige milieuomstandigheden.

"De Blankemate" te Nijbroek
Het restaureren van de in verval geraakte brug met een cultuurhistorische waarde en het waarborgen van de veiligheid voor fietsers en wandelaars. De bedoelde brug is een toegangsbrug tot het landgoed en op het moment bestaat er een onveilige situatie doordat een deel van de brug is ingestort.

Heerlijkheid Ophemert te Ophemert
Snoeien van de lanen en daarmee gevaar voor verkeersdeelnemers en recreanten wegnemen. Tevens wordt hiermee de vitaliteit instandgehouden. De dubbele laan is zeer waardevol daar de dreef de entree is voor het dorp Ophemert, en daarmee in sterke mate bijdraagt aan het dorpskarakter.

Landgoed Velderbos te Harfsen
Herinrichten Velderbos. Waardevol herstel van het bosgebied na hagelschade door aanplanten loofhout en bosranden. Er moet worden aangeplant om verjonging van ongewenste soorten tegen te gaan.

Landgoed Vrijland te Schaarsbergen
Herstel en aanvulling van de lanenstructuur zorgt voor het volledig functioneren van het landgoed (versterking landgoedkarakter). Ook zorgt de openstelling en de toegankelijkheid van het bosbezit voor een bijdrage in de recreatiemogelijkheden in de omgeving van Arnhem.

Landgoed de Wiersse te Vorden
Vervolg op baggeren van de vijver en het openmaken van de dam aan de oostzijde tussen vijver en beek. Om de doorstroming te bevorderen is het nodig om de grachten te baggeren en zodoende ook een betere waterkwaliteit voor de waterpartijen te verkrijgen. Stroomgebied van de Baakse beek heeft een belangrijke natuurhistorische waarde en functie. De waterpartijen van de Wiersse zijn historisch verbonden met de beek en bezitten een bijzondere natuur-, cultuur- en landschappelijke waarde.

Bruggenbosch te Twello
Restauratie en complementering van de doorgaande centrale laan op het Bruggenbosch. De laan heeft veel allure en is een geliefde wandeling door het parklandschap.



Provincie Gelderland