Landelijke Studenten Vakbond


PERBERICHT

Kabinet knipt zonder visie

LSVb met Vrouwe Justitia in actie tegen heilloze bezuinigingen

Den Haag, 9 juli 2004- Het kabinet knipt zonder visie. Om 14:30 zal de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) met deze leus op het Plein voor de Tweede Kamer aandacht vragen voor de plannen van het kabinet. Een blinde Vrouwe Justitia, zonder weegschaal maar met een schaar zal laten zien wat de plannen van het kabinet inhouden. De zwaarste lasten komen niet op de sterkste schouders, maar er wordt blind en visieloos geknipt. Gisteravond werd bekend dat voor 150 miljoen bezuinigd gaat worden op het hoger onderwijs.

De plannen houden in dat in 2006 en 2007 het collegegeld twee maal met ¬100 verhoogd zal worden. Daarnaast moeten studenten zelf hun OV-kaart gaan betalen. Het zal een lening gaan worden. Dit betekent voor veel studenten een extra schuld van meer dan ¬800 per jaar, minimaal ¬3300 voor een hele studie. Een groot deel van de studenten woont niet in de stad waar ze studeren en met de huidige kamernood neemt dit alleen maar toe. Daarnaast zal deze maatregel betekenen dat studenten niet meer in staat zijn in een andere stad vakken te volgen, en zich diep in de schulden zullen moeten steken om hun stageplek te bereiken. Het behouden van de OV-kaart is dus noodzakelijk om het hoger onderwijs toegankelijk te houden.

"Het kabinet beloofde bij zijn aantreden te investeren in het onderwijs en heeft zijn mond vol van de kennissamenleving. Het wordt tijd dat ze die belofte waarmaken," aldus een onthutste Kim Toering, voorzitter LSVb.