Gemeente Amsterdam

Historische tuinen Park Frankendael open voor publiek 9 juli 2004 - Oost/Watergraafsmeer

De historische tuinen van Park Frankendael zijn open voor publiek. Een nieuwe en bijzondere tuin in het park is de stijltuin achter Huize Frankendael. Deze is aangelegd in de omstreeks 1730 heersende Régencestijl. De tuin sluit daardoor aan bij de architectuur van het huis. De 17e-eeuwse `hofstede' Huize Frankendael is één van de laatste romantische buitenplaatsen van Amsterdam. Het publiek kan weer genieten van deze unieke plek in Oost/Watergraafsmeer.

Frankendael

In Park Frankendael zijn twee historische tuinen: de stijltuin achter Huize Frankendael en de landschapstuin. Afgelopen jaar is hard gewerkt aan het herstel van deze historische tuinen. Het herstelplan is in samenspraak met bewoners- en belangengroepen gemaakt.

De stijltuin

De stijltuin is gebaseerd op oude gravures van tuinen in de Watergraafsmeer. En ook op een schets die tuinarchitect J.T.P. Bijhouwer in 1942 maakte van de tuin van Huize Frankendael. Aan de voorzijde van het huis zijn de stroomgodenfontein en beelden van Bacchus (de herfst) en Ceres (de zomer) uit 1714 door de beeldhouwer Ignatius van Logteren gerestaureerd. De houten kuipen met oranjerieplanten zijn geleverd door de Amsterdamse Hortus Botanicus en zullen daar ook iedere winter worden verzorgd. Drie nieuwe bruggen met smeedijzeren hekken die in 18e -eeuwse stijl zijn ontworpen maken de tuin rond het huis af.

De landschapstuin

Holle bolle brug
Langs de beek in de landschapstuin loopt een wandelpad. Om de historische vormen en de eenheid te herstellen zijn gedempte stukken beekloop weer uitgegraven. Zo is het weer mogelijk geworden om rond te dwalen en daarbij steeds verrast te worden door mooie uitzichten. Een bijzonder element is een bakstenen namaakruïne uit 1820. Verder zijn er nieuwe bruggen, die allemaal een ander ontwerp hebben. Vooral de dubbele brug naar het eiland is bijzonder. Hij bestaat uit een bolle vaste brug en een holle kettingbrug, waar je over heen moet rennen om met droge voeten aan de overkant te komen.

De tuin is ook digitaal te bezichtigen via een webcam op www.park-frankendael.nl.

© Gemeente Amsterdam