Gemeente Utrecht


2004 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
64 Vragen van de heer drs. H.H. Janssen en de heer A. Taskan
(ingekomen 9 juli 2004)

In de drie grootste steden van Nederland wordt een lik-op-stukbeleid en een uitsterfbeleid gevoerd ten aanzien van prostituees. In Amsterdam is de tippelzone vorig jaar gesloten en nu hebben Rotterdam en Den Haag plannen om ook de tippelzones in hun gemeente in 2005 te sluiten. Het aantal tippelaarsters op de Utrechtse Europalaan is verdubbeld na sluiting van de tippelzone in Amsterdam. Volgens het krantenartikel in Trouw van 8 juli jl. heeft Wethouder Spekman, burgemeester Cohen van Amsterdam herinnerd aan een belofte die hij zou hebben gedaan over de toestroom van Amsterdamse prostituees naar Utrecht.
"U gaf aan dat Amsterdam maatregelen zou nemen, als sprake zou zijn van dit ongewenste neveneffect van sluiting van de Amsterdamse zone. Hierbij wil ik u vragen deze belofte gestand te doen.'' Volgens de woordvoerder van Cohen is die belofte nooit gedaan.
(Bron: Trouw 8 juli 2004)

Naar aanleiding hiervan stelt de CDA fractie de volgende vragen aan het college van Burgemeester en Wethouders:

1. Zou u de Utrechtse gemeenteraad het antwoord van de Rotterdamse burgemeester Opstelten kunnen sturen? Zo nee, waarom niet?

2. Zijn er afspraken tussen de 4 grote steden t.a.v. het afstemmen van het prostitutiebeleid en het voorkomen van overlast? En zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?

3. Er is blijkbaar verschil van inzicht tussen wethouder Spekman en burgemeester Cohen m.b.t. toezeggingen. Graag ontvangen wij van het college uitleg wat nu wel en niet klopt.

4. Het CDA vindt dat de gemeentebesturen van de drie grote steden maatregelen moeten nemen om de grote toestroom van prostituees uit die steden te voorkomen. Welke maatregelen en middelen gaat Utrecht inzetten om hen hiertoe te bewegen en desnoods te dwingen?

5. De Utrechtse samenleving zit volgens de fractie van het CDA absoluut niet te wachten op een toestroom van hordes verslaafde en niet verslaafde prostituees. Als de andere steden niet of nauwelijks medewerking willen verlenen aan het terechte verzoek van wethouder Spekman, wat gaat het college dan zelf doen om deze golf in te dammen?

6. Dit voorjaar is door het college in de commissie Bestuur en Veiligheid gezegd dat het college er druk mee doende is en later hierop terugkomt in de commissie Maatschappelijke Ontwikkeling. Gaat u gezien de toestroom en recente ontwikkelingen sneller een ander beleid inzetten?


Antwoorden van Burgemeester en wethouders
(verzonden 19 augustus 2004)

1. Ja.
2. Nee. Tot nu toe is er geen gestructureerd overleg over het integrale prostitutiebeleid. Het onderwerp is wel nadrukkelijk aan de orde geweest tijdens "Zeist 3" (te Rotterdam), tijdens overleg van de wethouders Zorg van de G4 en in ambtelijk G4 overleg over vergunningverlening en handhaving . Naar aanleiding van het schrijven van Utrecht aan de andere grote steden zal nu meer gestructureerd overleg plaatsvinden over de tippelzone. Een afspraak in augustus wordt voorbereid.
3. Mondeling is de toezegging gedaan dat op het moment dat het voortbestaan van de Utrechtse tippelzone bedreigd wordt door het sluiten van de Amsterdamse zone, Amsterdam opnieuw zal bezien welke maatregelen genomen kunnen worden. Onze indruk is dat dit nog niet serieus is gebeurd.
4. Dat vindt het College ook maar de andere steden zijn autonoom in hun afwegingen. Wat wij wel kunnen en ook doen is het effect meten van keuzes van andere steden op het functioneren aan de Europalaan en het beleid op de Europalaan zonodig aanpassen. Het terugsturen van vrouwen van buiten Utrecht is een van die mogelijke aanpassingen. Nu maken we het al onaantrekkelijker voor vrouwen van buiten, en m.n. voor hun begeleiders door intensieve controle.
5. Er is geen sprake van een golf. Dat willen wij voorkomen door de vinger aan de pols te houden en waar nodig maatregelen te nemen. Die vinger aan de pols houden wij sinds begin dit jaar. De GG&GD, de afdeling Openbare Orde, Veiligheid en Bestuursinformatie, de politie (Team Commerciële Zeden en bureau Marco Pololaan) en de Stichting Huiskamer Aanloop Prostituees) zijn daarbij betrokken. Na constatering van een vergrote instroom zijn er vanaf begin mei maatregelen ingezet, met name een verscherpte controle door een grotere inzet van de wijkpolitie en het veilig stellen van de hulpverlening door het HAP "ten koste" van de cateringwerkzaamheden. Ook is een brief gestuurd naar de burgemeesters van de drie andere grote steden. In een commissiebrief, waarin ook opgenomen de resultaten van de evaluatie van het functioneren van de Tippelzone De Baan in de afgelopen jaren, zullen wij u na het zomerreces informeren over de recente ontwikkelingen op de Baan en de maatregelen die politie en gemeente al genomen hebben en nog voorbereiden.
6. Er is al vanaf januari geanticipeerd op mogelijk ander beleid omdat de discussie in de andere steden speelde. We zullen die maatregelen nemen die nodig zijn om de Baan het succes te laten blijven dat het altijd is geweest en er voor zorgen dat we ook daardoor grip houden op bestrijding van straatprostitutie elders in de stad en prostitutie van minderjarigen. Zie voorts antwoord 5.


---- --