European Commission

IP/04/861

Brussel, 7 juli 2004

Handel in emissierechten: Commissie onderneemt gerechtelijke stappen om spoed te zetten achter de voorbereidingen van de lidstaten

Om in januari een succesvolle start van de handel in emissierechten in de EU te garanderen, neemt de Europese Commissie gerechtelijke stappen tegen de lidstaten die de nodige voorbereidende maatregelen niet snel genoeg treffen. De EU-regeling voor de handel in emissierechten zal ervoor zorgen dat de uitstoot van broeikasgassen in de energiesector en de industriële sector wordt teruggedrongen tegen de laagste kosten voor de economie, en zal de EU en haar lidstaten helpen hun emissiedoelstellingen uit hoofde van het Protocol van Kyoto van 1997 te realiseren. Het zal de meest omvangrijke regeling zijn die ooit ten uitvoer is gelegd. De Commissie zendt momenteel een eerste schriftelijke aanmaning naar twee lidstaten, met name Griekenland en Italië omdat ze hun nationale toewijzingsplannen nog niet hebben ingediend. In deze plannen wordt de hoeveelheid emissierechten aangegeven die de lidstaten voornemens zijn toe te wijzen aan hun industrie. Voorts zendt de Commissie een laatste schriftelijke aanmaning naar alle EU15-lidstaten, behalve naar Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en Zweden, omdat ze vóór 31 december 2003 de richtlijn emissierechtenhandel niet volledig hadden omgezet in nationaal recht.

Europees Commissaris voor Milieu Margot Wallström verklaarde: "Vorig jaar besloten de lidstaten unaniem de handel in emissierechten te beschouwen als een essentieel EU-instrument voor de tenuitvoerlegging van de verplichtingen die voortvloeien uit het Protocol van Kyoto. Zij hebben daarvoor gekozen omdat de handel in emissierechten de meest kostenefficiënte manier is om onze Kyoto-doelstelling te halen. Ik ben zeer verheugd dat de Commissie vandaag de eerste reeks van acht nationale toewijzingsplannen heeft kunnen goedkeuren, maar betreur het dat sommige lidstaten de nodige maatregelen voor een vlotte start van de handel in emissierechten tijdens het komende jaar niet snel genoeg treffen. Als de EU haar voortrekkersrol wil behouden in de strijd tegen klimaatverandering, moet ze haar vastberadenheid tonen door werk te maken van de regeling voor de handel in emissierechten, en mag geen enkele lidstaat zich daarbij onbetuigd laten."

De richtlijn emissierechtenhandel van de EU

In het kader van de richtlijn emissierechtenhandel moeten de lidstaten de uitstoot van energie-intensieve installaties aan banden leggen door middel van de toewijzing van CO -emissierechten. Naar verwachting vallen meer dan 12 000 installaties onder de werkingssfeer van die richtlijn.

Wanneer de handel volgend jaar begint, zullen ondernemingen die niet al hun rechten gebruiken, deze kunnen verkopen aan ondernemingen die hun uitstoot niet binnen de grenzen van de toegewezen rechten kunnen houden. Op die manier wordt de uitstoot teruggedrongen waar dit op de meest kostenefficiënte manier kan gebeuren.

Eerder dit jaar heeft de Commissie een eerste schriftelijke aanmaning gezonden naar alle EU15-lidstaten wegens niet-nakoming van de termijn van 31 december 2003 voor de omzetting van de richtlijn in nationaal recht. De Commissie zendt nu een tweede en laatste schriftelijke aanmaning, behalve naar Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en Zweden, die wetgeving hebben meegedeeld die momenteel door de Commissie worden bestudeerd. De Commissie is zich er echter van bewust dat de desbetreffende wetgeving in de meeste lidstaten nog bij de parlementen in behandeling is en dat deze landen momenteel hun aandacht vestigen op de uitwerking van hun nationale toewijzingsplannen.

Nationale toewijzingsplannen

In het kader van de richtlijn emissierechtenhandel, moesten de regeringen van de EU15-lidstaten vóór 31 maart 2004 bij de Commissie een "nationaal toewijzingsplan" indienen. Aangezien Griekenland en Italië tot nu toe nog geen toewijzingsplannen hebben aangemeld, stuurt de Commissie een eerste schriftelijke aanmaning naar die landen.

De Commissie keurde vandaag de plannen van acht lidstaten goed op voorwaarde dat sommige aspecten worden bijgewerkt. Hierover gaat een ander perscommuniqué. (IP/04/862 en MEMO/04/44) Zie ook
http://europa.eu.int/comm/environment/climat/emission.htm
---

Richtlijn 2003/87/EG