Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Financiën

Persbericht ministerraad
9 juli 2004

MEER TRANSPARANTIE OVER KOSTEN BELEGGINGSINSTELLINGEN

De ministerraad heeft op voorstel van minister Zalm van Financiën ingestemd met het ontwerpbesluit toezicht beleggingsinstellingen. Het besluit is een nadere uitwerking en concretisering van de Wet toezicht beleggingsintellingen die momenteel in de Tweede Kamer wordt behandeld. In het besluit zijn onder andere de aanbevelingen en conclusies van het rapport van de Autoriteit Financiële Markten, getiteld Zicht op beleggingsinstellingen, verwerkt. Belangrijk element is de plicht voor een instelling om vooraf alle kosten te melden en deze achteraf te verantwoorden.

Met het besluit wordt eveneens een belangrijke administratieve lastenverlichting gerealiseerd. In plaats van een vergunning voor elke afzonderlijke beleggingsinstelling, kan de aanbieder van het beleggingsproduct volstaan met één vergunning. Verder wordt onder meer een betere vermogensscheiding verplicht gesteld en wordt met het besluit de Europese icbe-richtlijn (instelling voor collectieve beleggingen in effecten) verder geïmplementeerd. De icbe-richtlijn zorgt ervoor dat beheerders van icbe's eenvoudiger beleggingsproducten in andere EU-lidstaten kunnen aanbieden.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het ontwerpbesluit voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad.

RVD, 09.07.2004