Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
9 juli 2004

VOLGRECHT WORDT VASTGELEGD IN DE AUTEURSWET

De ministerraad heeft ingestemd met een wetsvoorstel van minister Donner van Justitie tot invoering van het volgrecht in de Auteurswet. Het voorstel vloeit voort uit een Europese richtlijn die uiterlijk op
1 januari 2006 in de Nederlandse wetgeving moet zijn omgezet.

Het volgrecht is het onvervreemdbare recht van de maker van een origineel van een kunstwerk om telkens bij latere verkoop van dat kunstwerk een percentage te ontvangen van de verkoopprijs. Het volgrecht is beperkt tot originelen van kunstwerken, waaronder verstaan worden de originelen van werken van grafische of beeldende kunst (zoals schilderijen en beeldhouwwerken). Bovendien is het volgrecht alleen verschuldigd als bij de verkoop van het werk een professionele kunsthandelaar betrokken is, zoals veilinghuizen en galeriehouders. Op bijvoorbeeld verkopen tussen particulieren onderling rust geen volgrecht. De vergoeding, die aan de kunstenaar ten goede komt, is alleen verschuldigd bij verkoopprijzen vanaf 3.000 euro.

Het volgrecht wordt traditioneel, en ook door de richtlijn, als verwant aan het auteursrecht gezien. Daarom wordt de richtlijn geïmplementeerd in de Auteurswet.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 09.07.2004