Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Persbericht ministerraad
9 juli 2004

KABINET STREEFT NAAR VERBETERING INTEGRITEITSBELEID

In het najaar vindt overleg plaats tussen minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Interprovinciaal Overleg, de Unie van Waterschappen en het Nederlands Politie Instituut om tot verdere verbetering van het integriteitsbeleid te komen. Er zal worden bezien of het mogelijk is om met een consistent en werkbaar integriteitsbeleid de weerbaarheid van organisaties te vergroten. De ministerraad heeft vastgesteld dat relatief veel overheidsorganisaties een integriteitsbeleid voeren, maar het kabinet wil dat integriteit permanent `tussen de oren' van overheidsinstellingen komt te zitten.

Uit de resultaten van een onlangs uitgevoerde inventarisatie blijkt dat politiekorpsen, ministeries, uitvoerende diensten en provincies vrijwel allemaal een integriteitsbeleid voor ambtenaren voeren. Alle provincies voeren nu reeds een integriteitsbeleid voor politieke ambtsdragers. Bij twee op drie gemeenten is dat nu het geval en bij iets meer dan de helft van de waterschappen. Één op de vijf gemeenten en één op de zeven waterschappen geeft aan dat men voornemens is om een actief integriteitsbeleid te gaan voeren.

Het integriteitsbeleid heeft betrekking op een groot aantal onderwerpen. Provincies, ministeries, politiekorpsen en uitvoerende diensten beschikken in overgrote meerderheid over een gedragscode integriteit voor ambtenaren, tegenover twee op de drie gemeenten en waterschappen. Vrijwel alle organisaties, die beschikken over een gedragscode hebben hierin het geven of aannemen van geschenken opgenomen. Tevens beschikken vijf van de zes organisaties over een gedragscode voor politieke ambtsdragers. Het overzicht van nevenwerkzaamheden wordt relatief het meest frequent geactualiseerd door provincies, politiekorpsen en uitvoerende diensten. De helft tot tweederde van deze organisaties actualiseert het overzicht van nevenwerkzaamheden minimaal één maal per jaar. Eén op de zes organisaties actualiseert het overzicht van nevenwerkzaamheden niet.

Geconstateerd kan worden dat er nog niet op alle onderdelen sprake is van de aanwezigheid van een integriteitsbeleid. Er moet steeds voldoende aandacht binnen overheidsinstellingen aan integriteit worden besteed. Integriteit is geen vanzelfsprekendheid. Het zorgdragen voor een integere overheidsorganisatie is primair een verantwoordelijkheid van de desbetreffende organisatie. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft een belangrijke taak bij het initiëren, stimuleren en nader vormgeven van het integriteitsbeleid bij de verschillende overheidsinstellingen.

RVD, 09.07.2004