Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Persbericht ministerraad
9 juli 2004

START EXPERIMENT VRIJE TARIEVEN FYSIOTHERAPIE

Op 1 januari 2005 start een landelijk experiment met vrije tarieven in de fysiotherapie voor de periode van twee jaar. In het experiment kunnen verzekeraars en fysiotherapeuten vrij onderhandelen over de hoogte van de tarieven. Als een fysiotherapeut betere service of kwaliteit levert, dan kan de zorgverzekeraar een ander tarief afspreken met deze fysiotherapeut. De ministerraad heeft op voorstel van minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ingestemd met toezending van een brief hierover aan de Tweede Kamer.

De marktwerking in experimentele vorm zal twee jaar gaan duren. Na twee jaar wordt bezien of het experiment geslaagd is en of definitieve invoering van vrije prijsvorming in de fysiotherapie doorgang zal krijgen. Het jaar 2005 geldt als een overgangsjaar waarin zorgverzekeraars en fysiotherapeuten nog op basis van zittingen zullen onderhandelen.

In het jaar 2006 zal de onderhandeling plaatsvinden op basis van heldere producten, zoals een chronische behandeling. Een heldere omschrijving van het zorgproduct is noodzakelijk om de effecten van de vrije prijsvorming te kunnen volgen. Er ontstaat dan inzicht in de kwaliteit, doelmatigheid, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de fysiotherapeutische zorg.

RVD, 09.07.2004