Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
9 juli 2004

BESTUURSRECHT KAN SLAGVAARDIGER

De ministerraad heeft ingestemd met de nota Naar een slagvaardiger bestuursrecht, die is opgesteld onder verantwoordelijkheid van de ministers Donner van Justitie en Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De nota bevat het kabinetsstandpunt over de tweede evaluatie van de Algemene wet bestuursrecht en schetst een wetgevingsprogramma om in deze kabinetsperiode te komen tot een modernisering van het algemeen bestuurs(proces)recht.

Voortvarende besluitvorming en een doeltreffende afdoening van bestuursrechtelijke geschillen is geboden. Administratieve en procedurele fouten moeten snel kunnen worden hersteld. Het kabinet wil komen tot een effectieve en definitieve geschilbeslechting en wil breken met de lijn van steeds verdere aanvullingen en verfijningen van de wetgeving op dit terrein.

Om te komen tot een meer slagvaardig bestuurs(proces)recht zijn en worden voorstellen ontwikkeld en in procedure gebracht. Voorbeelden daarvan zijn de vereenvoudiging van de zogenaamde openbare voorbereidingsprocedures, het beperken van de kring van beroepsgerechtigden, het faciliteren van elektronische communicatie tussen burger en bestuur en het creëren van de mogelijkheid om de bezwaarschriftprocedure over te slaan als deze geen toegevoegde waarde heeft.

Het binnenkort in te dienen wetsvoorstel Vierde tranche Algemene wet bestuursrecht moet leiden tot een ingrijpende vereenvoudiging en sanering van de bijzondere bestuursrechtelijke wetgeving. Te denken valt aan de vele voorschriften rond het opleggen en invorderen van bestuurlijke boetes en van het innen en invorderen van geldschulden van en aan de overheid. Via het bij de Tweede Kamer aanhangige wetsvoorstel Aanpassingswet uniforme openbare voorbereidingsprocedure zullen diverse procedureregels, die geen enkel redelijk doel meer dienen, worden geschrapt. Een voorbeeld is de regel die voorschrijft dat ontwerpbesluiten aan het gemeentehuis moeten worden aangeplakt.

RVD, 09.07.2004