Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
9 juli 2004

NIEUW REGISTER VOOR BEËDIGD VERTALERS EN GERECHTSTOLKEN

Er komt een nieuw register voor gerechtstolken en beëdigd vertalers. De gerechten, het openbaar ministerie, de Immigratie- en Naturalisatiedienst, de politie en de Koninklijke Marechaussee worden verplicht om tolken en vertalers in te schakelen die in het register zijn opgenomen. Dit blijkt uit een wetsvoorstel van minister Donner van Justitie en minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie waarmee de ministerraad heeft ingestemd.

Bij juridische procedures is het van groot belang dat beheersing van de taal verzekerd is. Als één van de partijen in een juridische procedure de taal niet beheerst kan dit tot misverstanden leiden die verstrekkende gevolgen kunnen hebben. In Nederland bevinden zich, of arriveren veel personen die de Nederlandse taal niet of slechts in beperkte mate beheersen. Dit zijn bijvoorbeeld immigranten, vluchtelingen, werknemers uit andere landen en toeristen. Om ervoor te zorgen dat deze personen zich verstaanbaar kunnen maken als zij betrokken raken bij een juridische procedure en zij kunnen begrijpen wat er wordt gezegd, wordt gebruik gemaakt van tolken. Bij het vertalen van stukken die in een andere taal dan het Nederlands zijn gesteld, wordt gebruik gemaakt van vertalers.

In het nieuwe register worden vertalers en tolken, die aan kwaliteits- en integriteitseisen voldoen, op eigen verzoek opgenomen. Via dit register kunnen partijen die behoefte hebben aan bijstand kennis nemen van het beschikbare aanbod. Zo kunnen rechtzoekenden, juridische dienstverleners en instanties belast met opsporing en vervolging, en rechtspraak op eenvoudige wijze een gerechtstolk of beëdigd vertaler vinden die aan kwaliteits- en integriteitseisen voldoet. Het wetsvoorstel bevat niet alleen regels voor een register, maar ook voor uniforme kwaliteits- en integriteitscriteria, bepalingen ten aanzien van de beëdiging, klachtenbehandeling en doorhaling van de inschrijving.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 09.07.2004