Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
9 juli 2004

TIJDELIJK HUISVERBOD VOOR PLEGER HUISELIJK GEWELD

De ministerraad heeft op voorstel van minister Donner van Justitie ingestemd met het voornemen een wetsvoorstel op te stellen dat het mogelijk maakt huiselijk geweld preventief aan te pakken door de pleger een tijdelijk huisverbod op te leggen. Uit het onderzoek De pleger het huis uit, blijkt dat bij de aanpak van dreigende escalaties van huiselijk geweld het straf- en civielrecht niet voldoende mogelijkheden bieden om in crisissituaties preventief en effectief op te treden.

Uitgangspunt blijft dat wanneer sprake is van huiselijk geweld strafrechtelijk wordt opgetreden. Het huisverbod is bedoeld om in te kunnen grijpen in crisissituaties waarin huiselijk geweld dreigt plaats te vinden en gevaar dreigt voor lijf en leven, gezondheid of vrijheid. Er is dan (nog) niet altijd sprake van strafbare feiten, terwijl er wel sprake is van een risicovolle en zeer bedreigende situatie. Ook in situaties van dreigende kindermishandeling wordt het mogelijk een huisverbod op te leggen. Het huisverbod heeft ook tot doel de dreiging en onrust in huiselijke kring te doorbreken, een adempauze in te lassen en hulp op gang te brengen voor slachtoffer(s) en pleger.

De procedure zal er in grote lijnen als volgt uit zien. Wanneer de politie bij een huisbezoek naar aanleiding van een melding of surveillance een zodanig dreigende situatie aantreft dat zij een huisverbod aangewezen acht, wordt de hulpofficier van justitie ingeschakeld. Deze kan, met instemming van de burgemeester, een huisverbod opleggen voor een periode van tien dagen. Binnen enkele dagen wordt het huisverbod getoetst door de rechter. Deze kan het verbod in stand laten, vernietigen of verlengen tot maximaal vier weken. Overtreding van het huisverbod wordt aangemerkt als een strafbaar feit waarbij voorlopige hechtenis is toegestaan. Dit maakt het mogelijk de uithuisgeplaatste in voorlopige hechtenis te nemen wanneer deze het huisverbod overtreedt.

Vanaf 1 januari 2004 vindt bij de politie standaard registratie plaats van gevallen van huiselijk geweld. In 2003 heeft de politie gedurende een dag de meldingen van huiselijk geweld handmatig geteld. Op basis van die eendaagse registratie wordt geschat dat zich jaarlijks 800.000 à 900.000 incidenten met huiselijk geweld voordoen. 12% daarvan komt onder de aandacht van de politie. Elke politieregio heeft inmiddels een aandachtsfunctionaris huiselijk geweld en een specifiek beleid voor de aanpak van huiselijk geweld. Naar schatting zal het verwachte aantal keren dat een tijdelijk huisverbod wordt opgelegd jaarlijks tussen de 1.000 en 2.000 liggen.

RVD, 09.07.2004