Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Persbericht ministerraad
9 juli 2004

BESCHERMING VITALE INFRASTRUCTUUR KRIJGT STRUCTURELE AANDACHT

Het project Bescherming Vitale Infrastructuur wordt een structureel beleidsonderdeel binnen de betrokken overheden en bedrijfssectoren. Dit schept waarborgen dat de bescherming van de vitale infrastructuur structureel getoetst en geactualiseerd wordt. Aan de voortgang zal onder coördinatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) in de komende periode verder invulling worden gegeven. Dit staat in het eindrapport van het Project Bescherming Vitale Infrastructuur. De ministerraad heeft op voorstel van minister Remkes van BZK ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van het eindrapport.

Op het terrein van de bescherming van de vitale infrastructuur is de afgelopen twee jaar veel bewerkstelligd. Een quick scan heeft inzicht gegeven in de vitale sectoren, diensten en producten. Het project is niet volledig afgerond vanwege de complexiteit van de materie en de zorgvuldigheid waarmee een en ander moet worden vormgegeven. De vervolgfase is opgedeeld in drie trajecten:
- Vaststellen van vitale belangen en van vitale knooppunten binnen en tussen vitale sectoren en diensten en van geografische knooppunten;
- In kaart brengen van de kwetsbaarheid en risico's van de sectoren en van de vitale knooppunten;
- Ontwikkelen van een samenhangend pakket van beschermingsmaatregelen, inclusief eventuele aanvullende beschermingsmaatregelen.

Tot de vitale infrastructuur wordt gerekend: de energie- en drinkwatervoorziening, de telecommunicatie, de voedselvoorziening en voedselveiligheid, de gezondheidszorg, de financiële infrastructuur, het keren en beheren van het oppervlaktewater, de openbare orde en veiligheid, de rechtsorde, het openbaar bestuur, de transportinfrastructuur en de chemische en nucleaire industrie.

RVD, 09.07.2004