Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
9 juli 2004

KABINETSBESLUIT: MIGRATIE- EN ONTWIKKELINGSBELEID SAMEN STERKER

Migratie speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van ontwikkelingslanden. Daarom dienen de beleidsterreinen migratie en ontwikkelingsbeleid nauwer met elkaar samen te werken. Wil Nederland de migratiestromen beheersbaar houden, dan moet aandacht worden besteed aan de problemen in de herkomstlanden. Dit blijkt uit de beleidsnotitie Ontwikkeling en Migratie waarmee de ministerraad op voorstel van minister Van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking en minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie heeft ingestemd. De beleidsnotitie wordt aan de Tweede Kamer gezonden.

In de notitie wordt aangegeven dat de belangen van de migrant, de herkomstlanden en de bestemmingslanden het meest zijn gediend bij circulaire migratie. Het kabinet is dan ook bereid om migranten te steunen, die willen terugkeren naar een herkomstland om te helpen bij de wederopbouw als dat een land is waaraan Nederland prioriteit heeft gegeven. Datzelfde zou kunnen gelden voor initiatieven van Nederlandse maatschappelijke organisaties die helpen de teruggekeerde migrant te integreren in het land van herkomst. Deze activiteiten zouden niet alleen ten goede moeten komen aan de terugkerende migrant, maar ook aan de bevolking in dat land zelf.

Het vertrek van hoogopgeleide mensen is in alle landen waar Nederland een ontwikkelingsrelatie mee heeft een probleem. Het perspectief op werk en welvaart is in hoge mate bepalend voor de keuze om te blijven of te vertrekken en voor de keuze om eventueel terug te keren. Aandacht voor verbetering van de arbeidsomstandigheden, zinvol werk, carrièreperspectief en inkomen verdient dan ook aandacht in het beleid van ontwikkelingslanden. In dat kader zijn er ook initiatieven van de minst ontwikkelde landen om kennis en vaardigheden van hun hoogopgeleide migranten in te zetten via virtueel onderwijs, via netwerkorganisaties en het stimuleren van tijdelijke terugkeer van deze mensen.

Tijdelijke migratie kan niet de grond zijn voor een langer verblijf op illegale basis. Er zal dus volop aandacht nodig zijn voor bestrijding van illegaal verblijf, mensenhandel en mensensmokkel. Het speelt een belangrijke rol in een geïntegreerd terugkeerbeleid, is belangrijk in het kader van mensenrechtenbeleid en draagt bij aan de bredere discussie over samenwerking bij migratie. Het kabinet zet op Europees niveau eveneens in op meer samenwerking en samenhang op de terreinen migratie en ontwikkelingssamenwerking. Met een aantal Europese landen werkt Nederland nu al samen in concrete programma's die bescherming bieden aan vluchtelingen in de regio in het land van herkomst.

De grote bedragen die migranten jaarlijks overmaken naar familie en bekenden in hun herkomstland dragen bij aan de economische ontwikkeling. Het kabinet wil zoeken naar mogelijkheden om het overmaken van geld naar de landen van herkomst (voor particulieren) goedkoper te maken. Daarnaast moedigt de regering migranten- en ontwikkelingsorganisaties aan om onderlinge samenwerking te zoeken, opdat migrantenorganisaties maximaal bij kunnen dragen aan ontwikkelingssamenwerking. Het kabinet wil migrantenorganisaties intensiever betrekken bij het ontwikkelingsbeleid door beleidsvoornemens op hoofdlijnen te bespreken met het Landelijk Overleg Minderheden.

RVD, 09.07.2004