Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Persbericht ministerraad
9 juli 2004

NIEUWE VISIE AANBESTEDEN

De ministerraad heeft op voorstel van minister Brinkhorst van Economische Zaken ingestemd met de beleidsvisie aanbesteden. Belangrijk onderdeel van deze visie is het op termijn oprichten van een kenniscentrum aanbesteden voor alle overheidsdiensten. Een dergelijk kenniscentrum is van groot belang voor het vergroten van de professionaliteit van de inkopers bij gemeente, provincie, Rijk en andere overheidsorganisaties. Allereerst zal voor de bouwsector het Kenniscentrum Aanbesteden Bouw onder verantwoordelijkheid van de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer worden opgericht. Het ministerie van Economische Zaken zal zich richten op het vergroten van de kennis over aanbesteden bij de sectoren leveringen en diensten. Op termijn zullen beide functies worden geïntegreerd tot één kenniscentrum.

Naar aanleiding van de uitkomsten van de Parlementaire Enquêtecommissie Bouwnijverheid doet het kabinet voorstellen voor nieuwe regelgeving ten aanzien van aanbesteden. Belangrijke uitgangspunten voor deze nieuwe regelgeving zijn helderheid en uniformiteit. Daarmee wordt bijgedragen aan een verbetering van de naleving van de aanbestedingsregels. Een belangrijk aspect is voorts dat de uitvoeringslasten van aanbesteden voor zowel het bedrijfsleven als de aanbestedende diensten worden verminderd.

De verwachting is dat het voorgestelde beleid leidt tot een structurele verbetering van de naleving van aanbestedingsregels. Als blijkt dat dit niet het geval is, zullen meer ingrijpende maatregelen zoals de instelling van toezicht op de naleving van de aanbestedingsregels worden overwogen.

RVD, 09.07.2004