Ingezonden persbericht


JOVD: D'66 GOEDE LEERMEESTER VOOR BOEKHOUDER ZALM

Bezuinigingen doorkruisen fundamentele discussie

De Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) is deels gerustgesteld door de aanpassingen in de bezuinigingsvoorstellen op het hoger onderwijs. De jonge liberalen winden zich nog wel op over de visieloze voorstellen van Minister Zalm (VVD). Zalm zou beter kunnen 'leren investeren' dan zijn boekhouders imago eer aan te blijven doen. Het rapport met deze titel van de Commissie Vermeend vormt, samen met het HOOP 2004, een goede basis voor een fundamentele discussie over de bekostiging van het hoger onderwijs en de studiefinanciering. Het opnieuw misbruiken van collegegeld en studiefinanciering voor het vullen van begrotingsgaten doorkruist het debat.

De dictatuur van de financiën maakt de ruimte voor beleid en visie wel erg klein. Zelfs de meest rendabele investering is nu niet langer veilig voor Zalm en de zijnen. Landelijk Voorzitter Paul Laane: "Iedere Euro die goed in onderwijs wordt geïnvesteerd, levert een bewezen rendement op waar beurshandelaren trots op zouden zijn."

Het studiefinancieringsstelsel zou er vanuit moeten gaan dat eenieder een studie kosteloos kan volgen, indien hij zelf in zijn of haar levensonderhoud voorziet. De verhouding tussen studiefinanciering en collegegeld dreigt nu echter steeds verder uit te pas te gaan lopen. Studenten zullen meer moeten bijdragen, wat extra lenen, extra werken of een grotere afhankelijkheid van de ouders betekent. Zij krijgen er echter niets voor terug. De onderwijskwaliteit is eerder dalende dan stijgende. Laane: "Bezuinigen op onderwijs zonder een einddoel voor ogen is desastreus voor het intellectueel klimaat in Nederland."

De jonge liberalen zijn blij dat D'66 vasthoudt aan de idee over het belang van onderwijs. De democraten waarderen de studenten wél voor hun toekomstige rol in de maatschappij. Het is treurig dat er democraten nodig zijn om tegenwicht te bieden aan de boekhouders. Laane: "Soms droom ik dat regeren ook vooruitzien is. Een staatsschuld nalaten aan de volgende generatie is niet netjes, maar deze aflossen met door bijbaantjes bij elkaar gesprokkelde centjes is dit evenmin."


- einde persbericht -

----------
Inlichtingen:
Hans de Backer Voorlichter 06.17140552 Paul Laane Landelijk Voorzitter 06.19196283