Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

valys

Vrijdag uitspraak Kort Geding Valys

Gehandicaptenorganisaties en een aantal gedupeerden hebben het nieuwe bovenregionale vervoerssysteem Valys aangevochten. Valys legt mensen met een handicap of chronische ziekte een kilometerlimiet op. Die vervoersbeperking is in strijd zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Mensen met een functiebeperking kunnen sinds 1 april 2004 niet meer gaan en te staan waar ze willen. De uitspraak is in het Paleis van Justitie in Den Haag, op vrijdag 9 juli om 14.00 uur.

De staat moet zich verantwoorden voor de vervoersbeperkingen. Onafhankelijke juristen uit Nederland en België bevestigen in hun advies aan de rechter dat de gehandicaptenorganisaties in hun recht staan. Wanneer de rechter de gehandicaptenorganisaties in het gelijk stelt , moet de vervoersregeling zo worden bijgesteld dat mensen met een functiebeperking onbeperkt kunnen reizen tegen openbaar vervoertarieven, als iedere andere Nederlandse burger. De kilometerlimiet betekent in de praktijk dat mensen met een functiebeperking moeten kiezen tussen eens per jaar een bezoek aan hun ouders of aan vrienden buiten de eigen regio. Het beoefenen van sport of een hobby wordt voor velen onmogelijk. Kortom: een ernstige inbreuk op de inrichting van hun privé-leven.

De meeste Valys-gebruikers kunnen maar 450 kilometer per jaar reizen. Met een extra indicatie mag men 900 kilometer per jaar reizen met toegankelijk rolstoelvervoer voor 0,16 per kilometer. Boven de limiet betaalt men 1,25 per kilometer. Voor velen een onbetaalbare prijs. De bedoeling van de regeling is dat mensen met een beperking meer met het openbaar vervoer reizen. Dat is voor velen niet mogelijk, omdat dit ontoegankelijk is. De rechtszaak is een initiatief van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) en het Regionale Patiënten en Consumenten Platform Rijnmond en wordt gesteund door vele andere Regionale Patiënten Consumenten Platforms (RPCP's), Federatie van Ouderverenigingen (FvO), Stichting Landelijk Steunpunt Cliëntenraden (LSR) en vele andere belangenorganisaties. Ze worden bijgestaan door het advocatenkantoor Wybenga Wildeboer van den Puttelaar.

(Geplaatst: 8 juli 2004)
---