Provincie Friesland


---

Gezamenlijk

PERSBERICHT van Wetterskip Fryslân en provincie Fryslan

Nummer: 198 JU
Datum: 9 juli 2004

Oplossen rioleringsproblematiek Fryslan op schema

Het Bestuurlijk Overleg Rioleringen Fryslân (BOR-F) is tevreden over hetgeen in 2003 gerealiseerd is. Het laat zich aanzien dat de ambitie om in 2005 de problemen met riolering in Fryslan grotendeels opgelost te hebben, gehaald kan worden. Dit blijkt uit de evaluatie over 2003. Doel van deze evaluatie is de vordering van de belangrijkste afspraken tussen waterschap, provincie waterleidingmaatschappij en gemeenten. In de evaluatie wordt ingegaan op de gemeentelijke rioleringsplannen, de plannen buitengebied, risicovolle overstorten, de gemeentelijke basisinspanning voor de riolering, de aanpak van de lozingen in het buitengebied, de ongezuiverde lozingen in de bebouwde kom en de aansluiting van kleine kernen op rioolwaterzuiveringsinstallaties.

De basisinspanning voor de vermindering van de vuiluitworp uit riolering is in 2003 al door 13 gemeenten gerealiseerd. Vóór 1-1-2005 zal de basisinspanning door 23 gemeenten zijn gerealiseerd. De resterende 8 gemeenten zullen dit voor 80%-95% hebben bereikt. Een van de belangrijkste oorzaken van de vertraging is de combinatie van infrastructurele werken en rioleringsprojecten.

In Fryslân zijn in 2003 nog drie risicovolle overstorten aanwezig (in 2002 nog 72) . Vóór 2005 zullen deze alle zijn gesaneerd. Alle gemeenten beschikken inmiddels over een gemeentelijk rioleringsplan. Vrijwel alle gemeenten hebben verder een plan voor de lozingen in het buitengebied vastgesteld. Vrijwel alle 27 gemeenten hebben, waar nodig, een ontheffingsaanvraag voor de aanleg van riolering in onrendabele gebieden ingediend. Voor de waddeneilanden is dit niet van toepassing omdat alles op riolering wordt aangesloten. Inmiddels hebben 23 gemeenten een ontheffing gekregen. Alle kleine kernen zullen vóór 1-1-2005 door Wetterskip Fryslân zijn aangesloten op een rioolwaterzuiveringsinstallatie.

De sanering van de lozingen in het buitengebied heeft in 2003 een nieuwe impuls gekregen met de gezamenlijke aanpak van de lozingen in de (zeer) kwetsbare gebieden door de aanleg van IBA's (minizuiveringen). Voor de realisering van deze IBA's hebben Wetterskip Fryslân, provincie en gemeenten een extra financiële bijdrage van 1000 euro per IBA ter beschikking gesteld. Waterleidingmaatschappij Vitens zal bijdragen in de waterwinningsgebieden.