Published: 08:00 09.07.2004

Crucell maakt resultaten tweede kwartaal 2004 bekend

Voortgang in alle programma's; cash burn verminderd

Leiden, 9 juli 2004 - Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Crucell N.V. (Euronext, NASDAQ: CRXL) maakte vandaag zijn financiële resultaten bekend over het tweede kwartaal van 2004. De omzet van Crucell over het tweede kwartaal steeg naar 8,0 miljoen, tegenover 1,1 miljoen over hetzelfde kwartaal in 2003. Het nettoverlies over het tweede kwartaal van 2004 liep terug tot 2,0 miljoen, tegenover 6,2 miljoen over hetzelfde kwartaal in 2003.

Dankzij de omzetgroei in het tweede kwartaal steeg de totale omzet over het eerste halfjaar van 2004 tot 12,0 miljoen, meer dan drie keer de omzet van 3,3 miljoen, die Crucell over het eerste halfjaar van 2003 rapporteerde. De operationele kosten in het eerste half jaar bedroegen 20,1 miljoen, in vergelijking met 12,8 miljoen vorig jaar. De stijging is voornamelijk toe te schrijven aan non-cash kosten. Het nettoverlies over het eerste halfjaar liep terug tot 9,1 miljoen, een daling ten opzichte van het nettoverlies van 9,9 miljoen over dezelfde periode in 2003. De netto kasstroom (de 'cash burn') over de eerste zes maanden van het jaar 2004 bedroeg 0,9 miljoen, met inbegrip van de overname van ChromaGenics voor 4,0 miljoen. Per ultimo juni bedroegen de liquide middelen 86,3 miljoen.

"De omzetstijging toename en vermindering van het nettoverlies heeft tot gevolg dat onze liquiditeiten positie vrijwel volledig onveranderd is gebleven, wat Crucell in een ijzersterke positie plaatst om onze ontwikkelingsprogramma's uit te voeren," zei Leonard Kruimer, CFO van Crucell. "Gebaseerd op de halfjaarresultaten en onze vooruitzichten voor de rest van het jaar, stellen wij onze guidance voor 'cash burn' voor het gehele jaar bij tot 15-20 miljoen ten opzichte van de oorspronkelijke 20-25 miljoen die wij eerder communiceerden."

"De toegenomen investeringen in onze kernprogramma's worden ruimschoots gedekt door de kasstroom uit de toename in omzet," voegde Ronald Brus, CEO van Crucell daar aan toe. "Dit toont de kracht van ons business model, dat gebaseerd is op licentie-inkomsten en selectieve externe financiering van programma's. Onze samenwerking met de Amerikaanse NIH en onze overeenkomst met DSM zijn perfecte voorbeelden van de wijze waarop Crucell erin slaagt voortgang te boeken en tegelijkertijd zijn financiële reserves in stand weet te houden."

Belangrijke gebeurtenissen tweede kwartaal 2004

Ebola: Experimenten door het Vaccine Research Center (VRC) van de Amerikaanse National Institutes of Health (NIH), in samenwerking met het US Army Medical Research Institute of Infectious Diseases (USAMRIID), toonden aan dat een enkele dosis van het PER.C6® vaccin van Crucell makaken beschermt tegen het Ebola-virus; West Nijl: Israël keurde een veterinair vaccin tegen het West-Nijlvirus bij ganzen goed dat was ontwikkeld door Crucell in samenwerking met het Israëlische Kimron Veterinair Instituut; SARS: Het medische vakblad The Lancet publiceerde de resultaten van een onderzoek dat aantoonde dat een menselijke monoklonale antistof, ontdekt met behulp van Crucell's MAbstract® technologie en geproduceerd op basis van de PER.C6® cellijn, fretten effectief tegen SARS beschermt. Deze resultaten vormen mogelijk een eerste stap op weg naar het ontwikkelen van deze antistof voor gebruik bij mensen; In de kliniek: Onderzoek met de eerste antistof geproduceerd met PER.C6® in de Verenigde Staten gestart; Milestone: Crucell en DSM Biologics bereikten de eerste mijlpaal in hun samenwerkingstraject op het gebied van de productie van eiwitten en het gezamenlijke ontwikkelingsprogramma leverde een record-productierendement op; Licenties: Het samenwerkingsverband sloot in het tweede kwartaal nieuwe PER.C6® licentieovereenkomsten met PanGenetics, Merus and Chiron; RvC: De heer Jan Pieter Oosterveld, afkomstig van Philips, en de heer Dinko Valerio, de oprichter van Crucell, werden benoemd als leden van de Raad van Commissarissen van Crucell. De benoeming van de heer Oosterveld ging per onmiddellijk in, de heer Valerio vangt zijn werkzaamheden aan in januari 2005; RvB: Op de Jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 3 juni werd de benoeming bevestigd van Ronald Brus als President, CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur van Crucell. Jaap Goudsmit, CSO, Leonard Kruimer, CFO, werden benoemd tot leden van de Raad van Bestuur.

Kerngetallen tweede kwartaal 2004
( miljoen, behalve nettoverlies per aandeel)

Q2 2004

% verandering
Q2 2003
Omzet
8,0
627%

1,1
Nettoverlies
(2,0)
67%
(6,2)
Nettoverlies per aandeel
(0,06)
67 %
(0,17)

Liquide middelen op 30 juni 2004
Liquide middelen op 31 december 2003
86,3

87,2

Toelichting op de financiële resultaten

Omzet

Tweede kwartaal
De omzet van Crucell over het tweede kwartaal van 2004 bedroeg 8,0 miljoen, tegenover 1,1 miljoen over dezelfde periode in 2003. De licentie-inkomsten bedroegen 7,2 miljoen, tegenover 0,8 miljoen in het tweede kwartaal van 2003. De inkomsten in het tweede kwartaal bestonden uit aanvangsbetalingen op nieuwe contracten en jaarlijkse en 'milestone' betalingen op bestaande contracten. Pfizer Animal Health verkoos haar optie niet uit te oefenen een licentieovereenkomst te sluiten voor het ontwikkelen van een veterinair West Nijl vaccin op basis van de productietechnologie van Crucell.

Subsidies en andere inkomsten bedroegen 0,8 miljoen over het tweede kwartaal van 2004, tegenover 0,3 miljoen over dezelfde periode vorig jaar. Dit weerspiegelt de stijging van het aantal subsidieaanvragen door Crucell ter ondersteuning van zijn ontwikkelingsprogramma's.

Halfjaar
De omzet van Crucell over het eerste halfjaar van 2004 bedroeg 12,0 miljoen, een stijging met 370% ten opzichte van de 3,3 miljoen over dezelfde periode in 2003. De licentie-inkomsten over het eerste halfjaar van 2004 bedroegen 10,0 miljoen tegenover 2,6 miljoen in het eerste halfjaar van 2003. De inkomsten bestonden uit aanvangsbetalingen op nieuwe contracten en jaarlijkse en 'milestone' betalingen op bestaande contracten.

Overheidssubsidies en andere inkomsten over het eerste halfjaar van 2004 bedroegen 2,0 miljoen, tegenover 0,7 miljoen over dezelfde periode in 2003.

Crucell heeft in het verleden sterke schommelingen gezien in de omzet per kwartaal en verwacht dat deze ook in de toekomst zal blijven fluctueren.

Resultaten

Tweede kwartaal
Het nettoverlies over het tweede kwartaal van 2004 bedroeg 2,0 miljoen, ofwel een nettoverlies per aandeel van 0,06 tegenover en een nettoverlies van 6,2 miljoen, ofwel een nettoverlies per aandeel van 0,17 over het tweede kwartaal van 2003.

De totale kosten van research & development over het tweede kwartaal van 2004 daalden tot 5,9 miljoen tegenover 6,1 miljoen over het tweede kwartaal van 2003. De verkoopkosten en algemene kosten bedroegen 3,6 miljoen tegenover 1,0 miljoen over hetzelfde kwartaal in 2003. Deze kosten stegen grotendeels als gevolg van aanpassingen in onze optieregelingen in 2003, die resulteerden in een eenmalige, non-cash kosten in 2003 en deels als gevolg van de stijging van de non-cash kosten door het uitgeven van warrants.

Halfjaar
Het nettoverlies over het eerste halfjaar van 2004 bedroeg 9,1 miljoen, ofwel een nettoverlies per aandeel van 0,25, een daling van 8% ten opzichte van het nettoverlies van 9,9 miljoen, ofwel een nettoverlies per aandeel van 0,28 over de eerste zes maanden van 2003.

De totale kosten van research & development over het eerste halfjaar van 2004 bedroegen 12,4 miljoen, tegenover 10,2 miljoen over het eerste halfjaar van 2003. De verkoopkosten en algemene kosten over het eerste halfjaar bedroegen 7,7 miljoen, tegenover 2,6 miljoen over het eerste halfjaar van 2003. Deze stijging is het gevolg van hogere operationele kosten in ons ontwikkelingsprogramma en van non-cash kosten.

Kasstroom en liquide middelen

Halfjaar
In totaal bedroeg de 'cash burn' gedurende het eerste halfjaar van 2004 0.9 miljoen. Deze geringe negatieve kasstroom werd gerealiseerd ondanks de investering van 4.0 miljoen in contanten voor de overname van ChromaGenics. Het is de laagste 'cash burn' sinds de beursgang van Crucell. Over dezelfde periode in 2003 bedroeg de 'cash burn' 11.4 miljoen.

Het eerste halfjaar van 2004 werd afgesloten met een positieve kasstroom uit operationele activiteiten van 3.7 miljoen, tegenover een negatieve kasstroom van 10.3 miljoen over dezelfde periode in 2003. Deze positieve operationele kasstroom is te danken aan substantiële betalingen op grond van nieuwe en bestaande commerciële contracten die Crucell heeft afgesloten. De investeringen in vaste activa lagen in lijn met de bestedingen in het eerste halfjaar van 2003 en bedroegen 1.0 miljoen. De investering in bestaande technologie betrof de overname van ChromaGenics.

De liquide middelen bedroegen op 30 juni 2004 86.3 miljoen.

Crucell verwacht winstgevend te worden zodra er producten op de markt worden gebracht die zijn gebaseerd op Crucell's productietechnologie.

Noot: Euro's zijn omgerekend naar Amerikaanse dollars volgens de wisselkoers op 30 juni: 1.2085.

Over Crucell
Crucell N.V. is een biotechnologiebedrijf gericht op het ontwikkelen van vaccins en antistoffen voor de bestrijding van infectieziekten, waaronder Ebola, influenza, malaria en West-Nijl virus. Ontwikkelingsactiviteiten van het bedrijf zijn onder andere samenwerkingen met Aventis Pasteur voor griepvaccins, de U.S. National Institutes of Health voor Ebola en malaria vaccins en GlaxoSmithKline (GSK), Walter Reed Army Institute of Research en New York University voor een malaria vaccin. Crucell's producten zijn gebaseerd op zijn innovatieve PER.C6® technologie, welke een veiligere, efficiëntere manier voor het produceren van biofarmaceutische producten mogelijk maakt. Crucell licenseert zijn PER.C6® technologie voornamelijk op niet-exclusieve basis aan de biofarmaceutische industrie. Licentiehouders en contractproducenten zijn onder andere DSM Biologics, GSK, Centocor/J&J en Merck & Co., Inc. Crucell is gevestigd in Leiden en staat genoteerd op Euronext en NASDAQ (tickersymbool CRXL). Meer informatie kunt u vinden op de website www.crucell.com.

Persconferentie;
Crucell houdt een persconferentie in het Hilton hotel te Amsterdam op 9 juli om 10.00 uur.

This press release contains forward-looking statements that involve inherent risks and uncertainties. We have identified certain important factors that may cause actual results to differ materially from those contained in such forward-looking statements. For information relating to these factors please refer to our Form 20-F, as filed with the U.S. Securities and Exchange Commission on February 27, 2004, and the section entitled "Risk Factors". The company prepares its financial statements under generally accepted accounting principles in the United States (US GAAP).

Voor de PDF-versie van dit bericht, inclusief financieel overzicht, klik op de volgende link:

Tweede kwartaal 2004

Neem voor meer informatie contact op met:

Crucell N.V.
Leonard Kruimer, CFO
Tel. +31-(0)71-524 8722
l.kruimer@crucell.com

Elizabeth Goodwin,
Director Investor Relations and Corporate Communications Tel +31-(0) 71-524 8718
e.goodwin@crucell.com