Politie Friesland

Politieberichten 8/7 13.00 uur t/m 9/7 07.00 uur

Fryslân 09-07-2004 - Voor nadere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur contact opnemen met bureau Communicatie. tel: 0900 8844

Leeuwarden: aangehouden verdachte pleegt verzet en gaat er vandoor Donderdag om 13.40 uur zien twee politieagenten een 33-jarige inwoner van Leeuwarden in de Sixmastraat. De man mocht buiten heterdaad worden aangehouden, omdat de man betrokken is bij een woninginbraak. Hierop is de man aangesproken. De agenten deelden hem mee dat ze op het bureau even met de man wilden praten. De man verklaarde daarin geen zin te hebben. Hierop werd de man medegedeeld dat hij was aangehouden. Na deze mededeling ging de man verzet plegen. Zowel een agent als de verdachte vielen hierbij op de stoep. De tweede agent gebruikte daarop pepperspray, maar het verzet bleef doorgaan. Uiteindelijk kon een handboei aan de rechterpols worden gedaan, maar de verdachte verzette zich zo hevig dat hij zich uit zijn jas kon trekken en er vandoor ging. De politie heeft met een zevental eenheden de omgeving afgezocht, maar de man niet meer aangetroffen. Omdat de man een bekende van de politie is, de politie weet waar de man woont en de handboei toch op enig moment van de pols verwijderd moet worden, verwacht de politie snel tot de aanhouding van de man te kunnen overgaan.

Garyp: aanrijding met letsel
Donderdag omstreeks 14.10 uur reden een 26-jarige automobiliste uit Leeuwarden, een 19-jarige automobiliste uit Goutum en een 30-jarige automobilist uit Bolsward in deze volgorde over de Waldwei en gaande in de richting Leeuwarden. De 26-jarige en de 19-jarige waren gestopt, omdat de brug open stond. De 30-jarige merkte dit te laat op en botste met de voorzijde van zijn auto tegen de achterzijde van de auto bestuurd door de 19-jarige. Met nekletsel is de 19-jarige per ambulance overgebracht naar MCL Zuid voor onderzoek.

Joure: winkeldief aangehouden
Donderdag omstreeks 15.30 uur is een 30-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden in een winkel aan de Midsstraat. Hij had een strijkijzer weggenomen. Een 51-jarige inwoonster van Joure deed hiervan aangifte.

Noordwolde: mishandeling
Donderdag omstreeks 16.30 uur werd in winkel aan het Manauplein een 44-jarige inwoonster van Wolvega en een 50-jarige inwoonster van Oosterstreek aangehouden. Volgens de 44-jarige zou de 50-jarige haar met een telefoontoestel hebben geslagen. Gezien de tegenstrijdige verklaringen, de beide dames aangehouden en overgebracht naar het bureau voor een nader onderzoek.

Hantum: eenzijdige aanrijding met letsel
Donderdag omstreeks 19.30 uur reed een 22-jarige automobiliste uit Hantum over de Dokkumerwei. Door de regen was het ter plaatse glad geworden en op een gegeven moment moest de bestuurster uitwijken voor een tegenligger en raakte daardoor de macht over het stuur kwijt. Zij schampte een boom n aast de weg en kwam met de achterzijde van de auto in een naastgelegen sloot tot stilstand. Brandweer heeft de bestuurster uit de auto gehaald en is zij per ambulance overgebracht naar Sionsberg in Dokkum Letsel niet bekend.

Heerenveen: winkeldievegge aangehouden
Donderdag omstreeks 19.40 uur werd in een supermarkt aan het Akkersplein een 35-jarige inwoonster van Heerenveen aangehouden voor winkeldiefstal. Zij had twee tassen met boodschappen gevuld en was zonder te betalen de winkel uit gegaan. Aangifte hiervan werd gedaan door een 27-jarige inwoonster van Oudeschoot.

Garyp: rijden zonder rijbewijs
Donderdag omstreeks 20.00 uur werd op de Gravinneloane een 40-jarige automobilist uit Burgum gecontroleerd. Bij controle bleek hij niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Drachten: twee fietsendieven aangehouden
Donderdag omstreeks 20.30 uur zagen twee politiemensen een tweetal heren met een fiets sjouwen. De fiets stond toen nog op slot. Dit gebeurde in het Reidingparkje in de buurt van De Drift. In samenwerking met de SVS en de parkeerpolitie is het parkje omsingeld en konden de twee heren worden aangehouden. Betreft een 17-jarige jongen uit Drachten en een 18-jarige jongen uit Drachten. Toen de fietsen naar het bureau werden gebracht kwam de eigenaar van de fiets aanlopen. Dit was een 16-jarige meisje uit Drachten en zou hiervan aangifte doen. Op het bureau bekenden de beide heren hun daad en proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Lemmer: venten zonder vergunning
Donderdag omstreeks 19.30 uur werden op de Castor een tweetal mannen gecontroleerd. Het betreft een 19-jarige en een 20-jarige, beiden mannen uit Steenwijk. Zij waren kaarten langs de deur aan het verkopen. Op het bureau bleek, dat zij wel vergunning hadden voor de Noordoostpolder, maar niet voor Lemmer. Proces-verbaal zal worden opgemaakt en de kaarten en de opbrengst van de kaarten is in beslag genomen.

Leeuwarden: toezicht binnenstad
Donderdag tussen 18.00 uur en 22.00 uur werd toezicht gehouden in de binnenstad met twee koppels. De volgende bekeuringen zijn uitgeschreven:

2 keer parkeren op invalidenparkeerplaats zonder vergunning 6 keer parkeren op vergunningsghoudersplaats zonder aan de juiste voorwaarden te voldoen
4 keer stopverbod

2 keer parkeerverbod

1 keer fietsen in voetgangersgebied
11 keer parkeren op de stoep

1 keer eenrichtingsweg

Drachten: fietsvernielers aangehouden
Donderdag omstreeks 23.20 uur werd melding gemaakt, dat een tweetal jongens fietsen in het water hadden gegooid bij een bushalte aan het Ureterpvallaat. Een vriendin van de meldster zou nog achter de jongens aanrijden. Ter hoogte van de Hegebrechtsterleane zou zij rijden. Toen de politie aldaar ter plaatse kwam, waren daar ook de beide heren. Het betreft twee 18-jarige jongens uit Ureterp. Zij zijn aangehouden en overgebracht naar het bureau. Uit het water zijn een viertal fietsen gedregd en zijn achter het bureau gestald. De getuigen moeten nog worden gehoord en een nader onderzoek zal worden ingesteld.

Burdaard: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 01.50 uur werd op de Dokkumerstraatweg een 40-jarige automobiliste uit Burdaard gecontroleerd. Zij had gedronken en blies 495 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur.

Wolvega: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 02.35 uur werd op de Keiweg een 36-jarige automobilist uit Spanga gecontroleerd. Hij had gedronken en blies 310 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Oldeholtpade: aanrijding met letsel.
Donderdag omstreeks 23.00 uur vond op de Rijksweg A32 ter hoogte van de afslag Ter Idzaard een aanrijding plaats. Een 23-jarige inwoner van Kollumerpomp en bestuurder van een bestelbus wilde op een gegeven moment een vrachtauto inhalen, die bestuurd werd door een 54-jarige inwoner van Heerhugowaard. Mogelijk heeft de 23-jarige de snelheid verkeerd ingeschat en botste met de rechtervoorzijde van de bestelbus tegen de linkerachterzijde van de vrachtauto Hierdoor kwam het busje vast te zitten en werd enige meters meegetrokken. Voor onderzoek is de 23-jarige per ambulance overgebracht naar Tjongerschans in Heerenveen.

Joure: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 03.45 uur werd op de Brugstraat een 48-jarige automobilist uit Joure gecontroleerd. Hij had gedronken en op het bureau blies hij 385 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur.

Easetrein: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 03.30 uur werd op de van Eysingaleane een 27-jarige automobilist uit Easterein gecontroleerd. Hij had gedronken en op het bureau blies hij 385 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur.

Oudega:de 67-jarige man aangetroffen
De 67-jarige inwoner van Rohel die afgelopen woensdag met zijn kleinzoon te water was geraakt (zie mutatie politieberichten 7/7 13.00 uur t/m 8/7 07.00 uur) is opgedregd.

Heerenveen: valse melding 1-1-2
Vrijdag omstreeks 0.230 uur zag de politiepatrouille een jongeman zitten op een bankje. Hij had behoorlijk gedronken en overgegeven. Hem aangeraden om naar huis te gaan. Hij liep weg in de richting van de gedempte Molenweg. Om 03.20 uur kwam via 1-1-2 een melding binnen van een onwel geworden man op het station. Ter plaatse gekomen, bleek dit de jongeman te zijn die op het bankje eerder in de nacht was aangesproken. Betreft een strafrechtelijke minderjarige inwoner van Heerenveen. Hem aangehouden ter zake valse melding 1-1-2 en overgebracht naar het bureau. Op het bureau bekende hij.

Tjerkwerd: eenzijdige aanrijding met letsel
Vrijdag omstreeks 03.10 uur reed een 36-jarige inwoner van Leeuwarden en bestuurder van een bestelauto over de Jousterperweg onder Tjerkwerd. Hij kwam vanuit de richting Workum. In een flauw bochtje kwam de auto in de rechterberm en na een stuurcorrectie kwam de auto aan de andere kant van de weg in een sloot. Via de sloot en damwand kwam de bestelauto in een weiland tot stilstand. De auto is totaal vernield. De bestuurder klaagde over pijn in de borst en rug en had een grote hoofdwond. Hij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.