Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht

Persbericht

9 juli 2004

Wat vinden terminale patiënten en hun naasten van de zorg?

Nieuw meetinstrument voor zorgkwaliteit vanuit patiëntperspectief

Palliatieve zorg voor terminale patiënten is sterk in ontwikkeling en de kwaliteit van deze zorg is regelmatig onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. Tot voor kort bestonden er echter geen geschikte instrumenten om de kwaliteit van zorg vanuit patiëntenperspectief te kunnen meten bij deze patiënten. Dr. Ireen Proot, onderzoeker bij het Instituut voor Gezondheidsethiek (IGE) van de Universiteit Maastricht, ontwikkelde samen met andere medewerkers van het Centrum voor Ontwikkeling Palliatieve Zorg Maastricht (COPZ-M) en de Universiteit Maastricht een vragenlijst waarmee terminale patiënten en hun naasten kunnen aangeven wat zij vinden van de zorg die zij krijgen. Zij ontwikkelde twee versies van deze vragenlijst: één voor de patiënten zelf en één voor hun naasten.

De vragenlijsten zijn geschikt voor terminale patiënten die thuis worden verzorgd en patiënten die in een hospice, verpleeghuis of ziekenhuis verblijven. De opzet is zodanig dat patiënten en naasten deze zelf kunnen invullen, waarbij ze zo min mogelijk worden belast (bondige vraagstelling en eenvoudig in te vullen). De vragenlijsten hebben primair tot doel de zorg te optimaliseren maar zijn tevens bruikbaar voor wetenschappelijk onderzoek. De meetinstrumenten zijn getest bij 43 patiënten met een levensverwachting van drie maanden of minder, en hun naasten (n=39). Hieruit bleek dat de instrumenten voldoen aan de behoeften van de patiënten en hun naasten.

Het onderzoek is uitgevoerd in een samenwerkingsverband tussen het voormalige Centrum voor Ontwikkeling Palliatieve Zorg Maastricht (COPZ-M, inmiddels geïntegreerd in het Integraal Kankercentrum Limburg) en het Instituut voor Gezondheidsethiek (IGE) van de Universiteit Maastricht. De studie was mogelijk dankzij subsidie van het Ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het onderzoeksrapport, waarin verslag wordt gedaan van de ontwikkeling van de meetinstrumenten, is te bestellen bij het Instituut voor Gezondheidsethiek. Kosten:

Rapport plus meetinstrumenten (rapport incl. vragenlijsten): ¤ 15,-

Rapport meetinstrumenten (alleen het onderzoeksrapport): ¤ 11,50

Meetinstrumenten los (alleen de vragenlijsten): ¤ 5,-

Bestelwijze:
Maak één van bovengenoemde bedragen over op bankrekeningnummer 679764100 (ING Bank Maastricht), onder vermelding van het gewenste product en naam en adresgegevens.

De vragenlijsten kunnen tevens per e-mail worden aangevraagd:

secretariaat-ige@ige.unimaas.nl (aan toezending per e-mail zijn geen kosten verbonden).

Noot voor de pers:

Titel van het rapport:'Wat vindt u van de zorg? De ontwikkeling van meetinstrumenten naar de tevredenheid met het (in)formele zorgproces van terminale palliatieve patiënten en hun naasten', (ISBN 90-807711=1-2)

Meer informatie over de inhoud van dit persbericht is te verkrijgen bij mw. dr. Ireen Proot van het Instituut voor Gezondheidsethiek, tel. 043 388 2146, fax 043 388 4171, e-mail: i.proot@ige.unimaas.nl (wegens vakantie bereikbaar t/m 13 juli en na15 augustus)

De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 3882044, pers@bu.unimaas.nl (voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992). De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/