VVD



9 jul 2004 -

Vragen over broedende oeverzwaluwen in dijklichaam van snelweg A30

Rijkswaterstaat heeft laten weten dat maandag 12 juli slechts een gedeelte van de nieuwe rijksweg A30 open zal gaan omdat in een dijklichaam van de weg tussen Barneveld en Ede een kolonie oeverzwaluwen is genesteld om te broeden. VVD-Tweede-Kamerlid Pieter Hofstra heeft naar aanleiding van dit bericht schriftelijke vragen gesteld aan minister Peijs van Verkeer en Waterstaat. Hofstra wil onder andere weten of de situatie met de vogels voor problemen kan zorgen bij de verkeersafwikkeling van de A12 naar de A30. Hieronder treft u de vragen van Pieter Hofstra Vragen van het lid Hofstra (VVD) aan de minister van Verkeer en Waterstaat over vogels en infrastructuur.
1. Kunt u bevestigen dat 12 juli, bij de ingebruikname van de A30, de afrit van de A12 naar de A30 slechts gedeeltelijk wordt opengesteld voor verkeer i.v.m. broedende oeverzwaluwen?


2. Kunt u aangeven welke argumentatie aan dit besluit ten grondslag ligt?


3. In hoeverre zal dit problemen veroorzaken voor de verkeersafwikkeling van de A12 naar de A30?


4. Is het (theoretisch) mogelijk dat nieuwe infrastructuur wordt aangelegd maar niet in gebruik kan worden genomen doordat een beschermde diersoort zich op of langs de infrastructuur gevestigd heeft? Zo ja, in welke gevallen? Wat doet Rijkswaterstaat om dit te voorkomen? En is hiervoor voldoende menskracht bij rijkswaterstaat aanwezig?


5. In hoeverre wordt overleg gevoerd met deskundigen op terrein van vogels en andere dieren om verstoring van het gebruik van infrastructuur te voorkomen? Worden deskundigen in een vroegtijdig stadium betrokken om situaties zoals bij de A30 en bij de HSL-zuid te voorkomen?


6. Is het juist dat, indien er sprake is van een PPS constructie, risico's die voortvloeien uit bestaande regelgeving voor rekening van de aannemende partij komen? Zo ja, waarom komen de kosten voor het vogelvriendelijk maken van de geluidsschermen langs de HSL-zuid dan voor rekening van het rijk i.p.v. voor de infraprovider? Deze aanpassing geschiedt toch op basis van de flora- en faunawet?